Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

”Sveti Stefan” u ponedjeljak otvara vrata za ”test turiste” Amana, početak rada planiran za 15. jul

Najpoznatiji crnogorski turistički brend počeće ponovo da radi poslije dvije godine

Nakon dvije godine grad-hotel “Sveti Stefan” otvoriće u ponedjeljak 3. jula vrata za takozvane ,,test turiste“, a prve zvanične goste trebalo bi da ,,Svetac“ primi od 15. jula, ako bude definitivna procjena da je turistička ponuda, nakon dvije godine pauze, u skladu sa ,,Aman“ standardima, saznaje Pobjeda.

Prema informacijama ovog lista, plaže na Svetom Stefanu i Miločeru će takođe biti otvorene, shodno dogovoru odlazećeg premijera Dritana Abazovića i jednog od vlasnika ,,Adriatik propretisa“ Petrosa Statisa.

Ukoliko se riješi problem sa angažovanjem potrebnih radnika, miločerska i svetostefanaska plaža biće otvorene u najkraćem roku, najvjerovatnije koji dan nakon 15. jula.

Kompanija ,,Adritic properties” gazduje hotelskim kompleksom Sveti Stefan – Miločer, shodno ugovoru o zakupu koji potpisan sa Vladom Crne Gore a verifikovan u Skupštini Crne Gore 2007. godine na period od 30 godina. Ugovor o zakupu “Svetog Stefana” i vile “Miločer“ produžio se aneksoma na još 12 godina, a sa HTP “Miločer” ugovor o zakupu hotela “Kraljičina plaža“ bio je na 30 godina, a aneksom je produžen na 90 godina.

Prije dvije godine mještani Budve, predvođeni tadašnjim predsjednikom opštine Markom Batom Carevićem i predstavnicima mjesne zajednice ,,Sveti Stefan“ na čijem je čelu Blažo Rađenović, više puta su rušili zaštitnu ogradu. Nakon više narušavanja posjeda, rukovodstvo ,,Amana“ i ,,Adriatik propretisa“ su bili prnuđeni da zatvore grad-hotel ,,Sveti Stefan“ i ,,Vilu Miločer“.

U međuvremenu, pokrenut je arbitražni spor pred nadležnim sudom u Londonu i prve, privremene mjere, su donešene u korist zakupaca Svetog Stefana i Miločetra a na štetu države.

Nakon više razgovora premijera Dritana Abazovića i biznismena Petrosa Statisa tokom proljeća postignut je načelni dogovor da se ove sezone otvore crnogorski turistički brendovi, ukoliko Vlada Crne Gore ispuni sve ono što je obećala – prije svega nesmetan rad turističkih rizorta.

U komplesu Miločerskog parka, već nekoliko dana radnici su užurbano uređivali parkovske površine, čistili kompletnma prostor, dok su vršene i poslednje pripreme da u funkciji bude i Kraljeva plaža ispod vile “Miločer”.

Kako je “Vijestima” rečeno u “Adritic propertiesu” i ova plaža će čim budu obezbijeđeni spasioci biti u funkciji kao što su zapadna svetostefanska plaza i Kraljičina plaža. A mobilijar je postavljen na svim plažama. Ipak, za cijelo naselje, kako na Svetom Stefanu, tako i Pržnu, svakako je bitno da hotelski kompleks ovoga ljeta radi.

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”.

Potpis su tada stavili direktori HTP “Budvanska rivijera” i HTP “Miločer”, kao i predstavnici “Aidway investments limiteda” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ministarstvo turizma i “Aman resorts management” iz Holandije.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve