Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

SUMNJIVA TRGOVINA VLADE CRNE GORE: Akcije Luke Bar porasle tri puta, broker bez tendera, uvod u Otvoreni Balkan

S obzirom na to da nema ekonomskog opravdanja za kupovinu akcija Luke Bar, osim onoga da sada država ima dvotrećinsku većinu za odlučivanje, a da se već pojavljuju najave o traženju ''strateškog'' partnera, javlja se opravdana sumnja da se čitav posao obavlja kao uvod u Otvoreni Balkan. Jer po svemu sudeći, nakon crnogorskih svetinja, Abazović, Damjanović, Joković i družina spremaju se da Srbiji daju i infrastrukturu. 

Država je juče na Montenegroberzi kupila dodatnih 1,4 miliona akcija Luke Bar, po ukupnoj cijeni od 1,26 miliona eura. Realizovano je ukupno 257 transakcija po cijeni od 90 centi. Prije toga država je u petak na Montenegroberzi kupila oko devet miliona akcija Luke Bar, po ukupnoj cijeni od 8,18 miliona eura.

Sa tom transakcijom, kao i sa ovom današnjom, država je stekla oko 72 odsto akcijskog kapitala u Luci Bar, odnosno ima i iznad dvotrećinskog vlasništva u kompaniji.

Odluka Vlade Crne Gore da kupi akcije u Luci Bar desila se, bukvalno, preko noći. Vlada je u četvrtak popodne, 08. decembra objavila da će iz budžeta izdvojiti 9,4 miliona eura kako bi u ime države otkupila dodatnih 18 odsto akcija AD Luka Bar i „ostvarila dvotrećinsko vlasništvo države, što joj omogućava donošenje strateških odluka za Luku“, da bi već u petak ujutru, 09. decembra, to i uradila. Šta će Vladi Crne Gore, u momentu kada nema para i predviđa zaduženje od 600 miliona eura, dodatni paket akcija Luke Bar u kome već ima 54 odsto akcija, pitanje je bez zvaničnog odgovora.

Budžet pun rupa, ali ima novca za kupovinu akcija Luke Bar

Međutim, pitanje na koje bi, po službenoj dužnosti, odgovor trebalo da potraže nadležni državni organi, u prvom redu Specijalno državno tužilaštvo, je kako je angažovana brokerska kuća za ovu transakciju, s obzirom na to da nije sproveden tender za ovaj posao vrijedan više od devet miliona eura.

Što se krije iz spinova?

Država je tako postala vlasnik dvije trećine akcija Luke Bar. Vlada je u Odluci pravdala ovakav postupak „rezultatima ekonomsko-finansijske analize Luke izrađene u svrhu procjene ekonomske isplativosti eventualnog zaključenja posla, a koje nedvosmisleno ukazuju da, kada se sagleda uticaj lučkog poslovanja na parametre koji karakterišu funkcionisanje privrednog sistema i opravdanost ulaganja u lučke projekte, treba imati u vidu da lučke djelatnosti imaju izražene multiplikativne efekte – jedan euro prihoda luke se višestruko umnožava po osnovu prihoda koje ostvaruju ostali subjekti transportnog lanca roba“.

Istina je, međutim, drugačija. Iza spinova medija bliskih vlasti o tome kako je Luka Bar za devet mjeseci ove godine imala rekorde u poslovanju i ostvarila neto profit od 5,2 miliona eura krije se činjenica da kompanija ima gubitak iz prethodnih godina u vrijednosti od 14,4 miliona eura, što onemogućava isplatu dividendi dok se ne ispeglaju gubici.

Dakle, profitabilnost ne može biti razlog za ovakvu odluku Vlade Crne Gore.

Najava da Vlada na ovaj način planira objedinjavanje lučkih kapaciteta podijeljenih 2009. godine, od čega su Kontejnerski terminali i prodati 2013. turskoj kompaniji “Global ports”, koja je od njih formirala novu firmu “Port of Adria”, takođe nema ekonomskog opravdanja, a i zakonski je vrlo upitna. Jer “Port of Adria” godinama posluje sa gubitkom – akumulirani gubitak iznosi 35,6 miliona eura, a dugoročne i kratkoročne obaveze 34 miliona…

Tehnička Vlada Crne Gore: Mogu li još nešto da upropaste zaboga?

Takođe, da zaista planira objedinjavanje lučkih kapaciteta, Vlada bi prihvatila prijedlog resornog ministra Ervina Ibrahimovića koji je bio protiv kupovine akcija Luke Bar i predlagao da  se tih devet miliona upotrijebi za kupovinu kompanije Port of Adria, kako bi je spojio sa Lukom Bar. Taj prijedlog je, međutim, odbačen.

Akcije porasle sa 30 centi na euro za dva mjeseca

Vlada Crne Gore je akcije platila oko 90 centi, dan nakon što je donijela zvaničnu odluku o kupovini. Nominalna vrijednost akcije je nešto više od eura, ali se akcijama Luke Bar sve do kraja avgusta trgovalo po cijeni od 25 do 30 centi. Međutim, početkom septembra na Montenegroberzi počinje porast prodajnih naloga za cijenu od euro po akciji. U oktobru Udruženje manjinskih akcionara Crne Gore na tržište daje blok od 15 odsto akcija Luke Bar po cijeni od euro!

Već tada se neformalno i u uskom krugu zainteresovanih moglo čuti da Vlada namjerava da kupi akcije. Ta insajderska informacija mogla je imati značaja onima koji su kupovali akcije po 25 centi, a prodali ih po euro.

Dritan Abazović i njegov nalogodavac Aleksandar Vučić: Daću ti ja i Luku Bar, nije problem

Da li je bilo takvih inputa, i da li su cijene akcija Luke Bar, posebno ako se ima u vidu nagomilani gubitak kompanije od 14 miliona, zaista mogle i realno porasti sa 30 centi na euro za mjesec dana, takođe je pitanje za tužilaštvo. Jer je analogno tome, neko ko je kupio akcije u decembru 2020. i januaru 2021. za milion eura, te iste akcije prodao Vladi za tri miliona. Teško je povjeravati da je vrijednost akcija realno porasla za toliki iznos, a još teže da bi se našao kupac, mimo Vlade Crne Gore, da ih plati po to cijeni.

Srbija odavno „mjerka“ Luku Bar

S obzirom na to da nema ekonomskog opravdanja za kupovinu akcija Luke Bar, osim onoga da sada država ima dvotrećinsku većinu za odlučivanje, a da se već pojavljuju najave o traženju ”strateškog” partnera, javlja se opravdana sumnja da se čitav posao obavlja kao uvod u Otvoreni Balkan.

Srbija odavno ne krije interesovanost za Luku Bar, što je u julu ove godine, prilikom posjete delegacije Crne Gore na čelu sa Dritanom Abazovićem,  dodatno potvrdio ministar finansija u Vladi te zemlje Siniša Mali.

Gostujući na televiziji Pink, Mali je kazao da u trenutnim uslovima energetske krize Srbija nastoji da pronađe što veći broj kanala snabdijevanja za uvoz i izvoz robe.

“Taj projekat zajedničkog razvoja Luke Bar, ukoliko do njega dođe, a rekli smo da ćemo razgovarati o tome, sa sobom bi povukao i izgradnju auto-puta od Beograda do Bara i upotpunio bi završetak auto-puta koji mi sada gradimo (Požega-Boljare) itd“. Na pitanje da li je crnogorski premijer spreman za saradnju, Mali je potvrdno odgovorio. „Ono što sam ja razumio gospodina Abazovića jeste da će i Crna Gora krenuti ka tome. To je za nas mnogo važno. A za njih je možda čak i više važno nego za nas. I to je on rekao. Zašto? Zato jer su ljudi shvatili da ekonomija vodi zemlju naprijed“ rekao je Mali.

Aleksandar Damjanović, Vladimir Joković i Dritan Abazović na sjednici tehničke Vlade: Spremni da na kvarno uguraju Crnu Goru u Otvoreni Balkan, za kraj mandata

To su, naravno, odmah potvrdili i članovi Vlade Crne Gore, u prvom redu potpredsjednik Vladimir Joković ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Damjanović je tada istakao da treba da se razmišlja u pravcu da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu i Republike Srbije i Crne Gore.

“Otvoreni Balkan je ekonomsko uvezivanje, osnaživanje regiona, podloga za jačanje političkih i drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu”, rekao je Damjanović.  Možda je i ovo razlog što u kupovinu akcija Luke Bar nije bio uključen resorni ministar Ervin Ibrahimović, već Damjanović, koji je još u julu iskazao spremnost da Luka Bar bude u najboljem interesu Srbije, dok je Vladimir Joković slikovito objasnio da je Luka Bar dragulj. Kupovina akcija od strane Vlade uliva strah da bi neko drugi mogao da ga brusi.

Od te „istorijske posjete“ udvorničke Vlade, sve odluke su donijete na štetu Crne Gore, u prvom redu potpisivanje takozvanog ”temeljnog ugovora” sa SPC. Nakon crnogorskih svetinja, Abazović, Damjanović, Joković i družina spremaju se da Srbiji daju i infrastrukturu.  Očigledno je da se Otvoreni Balkan već priprema u praksi, a bojazan je i da ćemo o članstvu u ovoj inicijativi saznati opet – preko noći.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
13.12.2022-08:01 08:01

E ovako su Mladen Bojanić i Vesti radile prije nekoliko godina i na fake news na naslovnim stranicama zaradili ogromne pare.Ne bi me iznenadilo da su oni opet u igri jer su to stari prevaranti.Alo Tužilaštvo,čujemo li se!

Micko
13.12.2022-11:19 11:19

E ovako ce jednog dana prodati Srbiji Luku Bar, Epcg, Air Montenegro, plus televizije i jednog jutra Ćemo se probuditi u Srbiji, a onda ce nam biti kasno, Dragi Crnogorci Nasi preci su branili CG Nasu vjekovima golu i bosi , bez icega a mi razmišljamo ocemo li izaci iz toplih stanova, probudio se!

Volujica
13.12.2022-14:33 14:33

Barani !
Ostaviće Vas bez Vaš luke ovaj šarlatan.
Dižite se i sačuvajte vašu najveću vrijednost koju trebate naraštajima da ostavite.
Čega su se ovi ufatili sve su uništili za svoje interese. Nema šale!