Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Štrajk upozorenja u Port of Adria, obustava rada zbog malih plata i ugrožene egzistencije

Radnici traže povećanje zarada za 40 odsto ističući da su prosječne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog prosjeka što nije karakteristično za lučka preduzeća

Radnici pomorske kompanije Port of Adria (PoA) najavili su štrajk upozorenja zbog veoma niskih zarada i ugrožene egzistencije zaposlenih, javlja Primorski portal.

Čelnici Sindikata su danas potvrdili Primorskom portalu da će štrajk upozorenja radnika biti održan 12.oktobra, a ukoliko poslodavac ne poveća zarade stupiće u generalni štrajk.

Radnici traže povećanje zarada za 40 odsto ističući da su prosječne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog prosjeka što nije karakteristično za lučka preduzeća.

Oba Sindikata su saglasna da 30 dana daju rok poslodavcu da udovolji zahtjevu radnika.

“Štrajk upozorenja će biti održan 12. oktobra od 9.00 -10.00 časova u preduzeću. Radnici će biti na radnim mjestima, ali neće obavljati radne zadatke”, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA Zoran Martinović.

Štrajk podržava i Sindikalna organizacija PoA na čijem čelu je Ratko Stanisavljević.

Izvršni direktor PoA Sedat Kara upoznat je u petak sa zahjtjevima radnika tokom razgovora sa čelnicima oba Sindikata, kaže Stanisavljević i dodaje da će shdno Zkaonu o radu i Zakonu o štrajku u ponedeljak menadžment dobiti i pismeno obajvještenje.

Iz sindikata navode da skoro polovina zaposlenih u firmi radi za minimalnu platu od 450 eura.

Neprihvatljivo je, ističu iz Sindikata, što radnici sa istom stručnom spremom uz preko 20 godina radnog staža imaju 450 eura platu kao zaposleni koji je počeo raditi prije dva mjeseca.

Za iste poslove radnici u privatizovanom dijelu Luke Bar imaju za nekoliko stotina niže plate nego njihove kolege koji su ostali u preduzeću AD Luka Bar čiji je većinski vlasnik država. Vrijednost koeficijenta u PoA je niža nego u Luci Bar za ista radna mjesta

Iz sindikata naglašavaju da se u PoA, Kolektivni ugovor ne poštuje. Problem zaposlenih u PoA je što su koeficijenti i startni osnov za obračun plata niski.

Prosječna zarada zaposlenih u PoA je 680 eura, a u državni 799 eura. Sindikalci ukazuju da je prosječna plata u Port of Adri niža preko 100 eura od crnogorskog prosjeka što ranije nije bio slučaj.

“Lučki poslovi uvjek su bili bolje plaćeni od prosjeka. Prije privatizacije naše plate su bile za oko 25 odsto veće od prosječnih u državi”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA Zoran Martinović.

Port of Adria ima 315 zaposlenih, u momentu kada je preduzeće privatizovano, od januara 2014. bilo je preko 570 radnika.

Čelnici oba Sindikata zaključuju da za 10-tak godina od kada je privatizovan dio Luke Bar u Port of Adriji sadašnje stanje u kompaniji se može ocjeniti najlošijim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve