Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Od 25. marta svi sektori Instituta ”Simo Milošević” stupaju u štrajk

Radnici Instituta primili su u decembru novembarsku platu, a jedna od radnica Olivera Đuratović kazala je da je krajnji momenat da nadležni reaguju

Ugostitelji Instituta “dr Simo Milošević” danas su počeli štrajk zbog neisplaćenih zarada i ukazali nadležnima na teško materijalno stanje. Od 25. marta pridružiće im se i ostali sektori, prenosi portal RTHN.

Radnici Instituta primili su u decembru novembarsku platu, a jedna od radnica Olivera Đuratović kazala je da je krajnji momenat da nadležni reaguju.

“Naše kolege su podstanari, u kreditima, samohrani roditelji , bore se bez sredstava. Ovo je zadnji momenat da nas neko shvati ozbiljno. Vlada primarno. Ovo je problem koji se ne dešava poslednja dva, tri mjeseca, godinu, ovo je zadnjih 30 godina”, kazala je ona za RTHN.

Traže od nadležnih da se sastanu i riješe pitanje Instituta, jer ni psihički ni materijalno, kako kaže, ne mogu da podnesu ovu situaciju.

” Na svaki sastanak nadležnih je samo konstatovano da nam je svima Institut važan. Dvije godine konstatujete, krenite da radite nešto. Niko se nije sjetio da da radnicima neku pomoć, a svi smo u teškoj situaciji”, poručila je Đuratović nadležnima.

Kako je istakla, dobili su nezvaničnu informaciju da će ministar zdravlja dr Vojislav Šimun u ponedeljak doći u Institut i kazala da želi da im se posebno obrati i vidi kakvim uslovima rade.

“Tri kuvara spremaju obroke za 500 ljudi, znaju li da mi u restoranu nemamo minimum minimuma služenja gostiju. Sve je na ovoj Vladi da riješi. Od njenog postojanja nismo dobili nijednu platu. Vlada je ključna da se stane na kraj ovoj situaciji”, istakla je Đuratović.

Zbog aktuelne situacije svi sektori Instituta Igalo stupiće u štrajk 25. marta, odluka o prekidu rada donesena je na sastanku Izvršnog odbora Sindikalne organizacije, informiše predsjednica dr Marija Obradović.

“Štrajk podrazumijeva obustavu prijema pacijenata na svim odjeljenjima, osim na dječijem, a pacijenti koji budu u Institutu u tom trenutku, imaće pun tretman, kao što su imali do dana započinjanja štrajka, tako da će terapije i sve benefite koje imaju u Institutu i dalje dobijati”, navodi ona.

Shodno zakonu o štrajku, kako objašnjava dr Obradović, obustava rada biće organizovana za 10 dana, jer Institut spada u kategoriju institucija važnih za funkcionisanje javnog sektora.

U Izvršnom odboru Sindikata tokom jučerašnjeg dana čekali su informacije sa najavljenog sastanka između potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, dr Srđana Pavićevića, koji je i predsjednik Komisije za rješevanje statusa Instituta i premijera Milojka Spajića, međutim do danas nisu ništa dobili.

Obradović podsjeća da je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun obišao istitut, te da su osnovani Komisija za rješavanje statusa i Operativni tim, koji su do sada imali niz sastanaka.

“Svakako cijenimo napore koji se ulažu, ali je problem administrativna sporost, odnosno sporost u donošenju odluka. Mi, nažalost, više nemamo vremena za čekanje, koje smo izgubili tokom protekle godine, kada smo podnosili sve ove zahtjeve koji su pomenuti u odluci o štrajku, a to su isplata dvije od tri zarade, isplata duga Jugobanke, razgovor sa manjinskim akcionarima i urgentna finansijska pomoć”, objašnjava dr Obradović.

Od svih zahtjeva, jedino je ispunjeno potpisivanje kolektivnog ugovora, što je uzrokovalo da se Sindikat odluči za nepopularnu mjestu prekida rada, zaključila je dr Obradović.

IzvorRTHN

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve