Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

ŠTETOČINA Vrijednost obveznica pala 1,5 odsto nakon izjave Abazovića o kineskom kreditu!

Crnogorske obveznice koje su prodate u iznosu od 750 miliona eura u decembru prošle godine sada su u vlasništvu investitora koji sa njima trguju na sekundarnom berzanskom tržištu. Iako se pad od 1,5 odsto nekima možda ne čini veliki, to je za globalni market značajna promjena, jer govori o nestabilnosti hartija od vrijednosti

Vrijednost crnogorskih obveznica na sekundarnom globalnom tržištu pala je 1,5 odsto nakon izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u Briselu u kojoj je tražio da Evropska unija preuzme finansiranje kredita za autoput Bar-Boljare vrijedan milijardu eura, piše Blumberg.

Podsjetimo, Abazović je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Dobili smo kredit od milijardu dolara, koji predstavlja jednu trećinu ukupnog duga koji je direktno povezan sa Kinezima. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović.

Potpuno je normalno da na jednu ovakvu štetnu izjavu po interese Crne Gore, reaguju investitori na svjetskim berzama. Abazović je na ovaj način osim nestručnosti i netaktičnosti pokazao i da je štetan po ekonomske interese države, na što su odmah reagovali investitori.

Nesmotrenim izjavama Abazović svakodnevno nanosi štetu državi

Crnogorske obveznice koje su prodate u iznosu od 750 miliona eura u decembru prošle godine, sada su u vlasništvu investitora koji sa njima trguju na sekundarnom berzanskom tržištu. Iako se pad od 1,5 odsto nekima možda ne čini veliki, to je za globalni market značajna promjena, jer govori o nestabilnosti hartija od vrijednosti koje posjeduju.

Obično se ovaj pad državnih obveznica kreće u nekim rasponima do 0,5 odsto, a sve preko jedan procenat može biti signal investitorima da se nešto negativno dešava što u budućnosti može gurati vrijednost obveznica prema dolje. Da bi one porasle, trebalo bi da dobiju neki pozitivan signal od Crne Gore, ali se to neće postići bilo kakvom izjavom već konkretnim ekonomskim pokazateljima.

A trendovi nijesu nikako dobri, jer se zna da Crna Gora još nema budžet, a najveća koalicija koja podržava Vladu DF, tvrdi da neće glasati za taj dokument dok se ne promijene tužilački zakoni. Pored toga, crnogorska ekonomija koja je zavisna od turizma u postojećim uslovima pandemije neće ohrabriti rast cijena obveznica.

Aktuelna zdravstvena nekontrolisana situacija u vezi pandemije koronavirusa ne daje osnova za optimizam da će sezona biti uspješna, a posebno kada se zna da mnoge države Evropske unije iz koje stiže procentualno najviše gostiju ne preporučuju odlazak na našu obalu tokom ovog ljeta.

Na sve ovo, treba dodati i vrlo nestabilnu političku situaciju u državi gdje partije vlasti praktično najavljuju pad vlade i nove izbore. Ali, ipak najveća šteta stiže od Abazovića i njemu sličnih funkcionera Vlade koji svakodnevno pokazuju nestručnost u vođenju državne politike. Sve ovo vicepremijeru može preciznije da objasni ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je i sam aktivno učestvovao u trgovini na berzama prije nego što je posato “apostol”.

Podsjetimo, prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora sa novim rokom do 30. septembar 2020. godine. Ni taj rok, medjutim, nije poštovan.

Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova.

Ugovorena cijena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
21.03.2021-09:11 09:11

Crnogorska ekonomija može da izdrži maksimalno 5 ministarstava i 10 ambasada.Crnogorska ekonomija nemoze da izdrzi ogroman vozni park drzavne uprave i sijaset nepotrebnih sluzbi. Crnogorski turizam nemoze da izdrzi svađu sa rusima i srbima. Crnogorski stočari nemogu da izdrze bez puteva i struje po katunima.

osvijesti
22.03.2021-01:37 01:37

Barataš crnogorskom ekonomijom i turizmom kao podoljubova vlada, a gramatiku još nijesi savladao kao ni većina ministara. ha ha ha. Da li si zabrinut za ekonomiju, turizam ili Srbe i Ruse?

StetocinE
21.03.2021-10:32 10:32

Skandalozna izjava URINog teletabisa. Koštá nas je taj njegov izlet u Brisele meleone

Jovo
21.03.2021-14:31 14:31

Barem jedno dvades majbaha