Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Srbija preuzima predsedavanje CEFTA sporazumom

CEFTA je trgovinski je sporazum između Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Kosova

Srbija od danas preuzima jednogodišnje predsjedavanje Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Prioriteti predsjedavanja Srbije CEFTA sporazumom tokom 2024. godine biće, između ostalog, konsolidacija i jačanje sprovođenja sporazuma, olakšavanje trgovine robom i uslugama među CEFTA stranama, kao i digitalizacija.

Neke od mjera na kojima će biti fokus uključuju pilotiranje zajedničkih carinskih akcija, razmenu podataka, rad ka međusobnom priznavanju programa ovlašćenih privrednih subjekata CEFTA strana, elektronsku trgovinu, olakšavanje prometa voća i povrća.

Osim toga, prioriteti uključuju i smanjenje troškova trgovine i vremena čekanja na granici, rad na priznavanju profesionalnih kvalifikacija, kao i završetak rada na tekstu novog dodatnog protokola CEFTA o rješavanju sporova.

Za Srbiju učestvovanje u CEFTA sporazumu, koji se bazira na standardima i principima Evropske unije, znači bolji pristup tržištu za plasman proizvoda i usluga, smanjenje trgovinskih barijera i olakšano poslovanje na nivou regiona.

CEFTA tržište je za privredu Srbije drugi partner po obimu trgovine, odnosno izvozu i uvozu robe, odmah posle EU.

CEFTA je trgovinski je sporazum između Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Kosova.

Bivše članice su Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska i Hrvatska koje su postale članice Evropske unije.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
01.01.2024-17:57 17:57

Pokusat ce “nebeski”da CEFTA sporazum “preinace”u Balkan open,ali malo morgen.