Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Spalević: Privredna komora eliminiše sektor malih i srednjih trgovaca naftom

''PKCG eliminisala cjelokupan sektor malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, čiji su interesi po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa danas nemamo u tom Odboru ni jednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa''

Sporna i netransparentna postupanja u izboru novog saziva članica OU Energetike i rudarstva unutar PKCG, zanemarila su osnovni cilj Privredne komore, a to je zastupanje i ostvarivanje zajedničkih interesa članova Privredne komore, odnosno cjelokupne crnogorske privrede, pa je Udruženje naftnih kompanija Crne Gore reagovalo i tražilo da se ospori takav neinkluzivni postupak i zuputilo protest obraćanje Upravi PKCG, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.

“Ovakav revolt je nastao jer su se u budućim organima odlučivanja izabralo isključivo članstvo od predstavnika inostranih firmi. Takvim postupanjem PKCG je eliminisala cjelokupan sektor malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, čiji su interesi po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa danas nemamo u tom Odboru ni jednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa”, navodi Spalević.

Prema njegovim riječima Udruženje naftnih kompanija Crne Gore ukazuje dodatno da je ovo samo nastavak, kako tvrde, takvog ponašanja PKCG jer su zarad interesa pojedinih kompanija, odbijali ranije zahtjeve za učešće UNKCG u Grupaciji naftnih distributera unutar PKCG, pozivajući se tada u odgovorima i obrazloženjima na administrativnu i statutarnu prepreku, kao i na to da NVO ne plaća doprinose PKCG, zanemarajući da Zakon o privrednoj komori, član 9 kaže, da odlukom Upravnog odbora Privredne komore članovi Privredne komore mogu postati i nevladine organizacije, udruženja i druge organizacije koje obavljaju poslove od značaja za privredu, na njihov zahtjev.

“Očigledno, kao i tada, tako i danas, ne postoji volja da se čuje glas predstavnika privrednika koji čine članice Udruženja nafnih kompanija Crne Gore. Danas Udruženje naftnih kompanija broji 15 članica, nekad manje, nekad više, ali je sa tendencijom povećanja članstva, prvenstveno malih i srednjih kompanija. Upravo, iako ne najveće, u 2022.g. članice UNKCG su upošljavale oko 600 radnika, a svaka od članica plaća članske doprinose PKCG. UNKCG čini značajan dio crnogorskog tržišnog učešća u sektoru trgovine naftom i naftnim derivatima, kako u veleprodaji – distribuciji, tako i u maloprodaji nafte i naftnih derivata, ali to izgleda nije dovoljno da PKCG odobri da predstavnici UNKCG postanu dio te Grupacije i da oni i njihove zainteresovane članice učestvuju u kreiranju što boljeg privrednog ambijenta”, rekao je on.

Naglašava da je javnost rada Komore izostala namjerno iako je definisana i članom 56, statuta PKCG gdje stoji da Komora redovno upoznaje svoje članove sa odlukama, stavovima i predlozima usvojenim na sjednicama organa i drugih oblika rada, kao i drugim aktivnostima putem glasila Komore, sredstava javnog informisanja, izdavanjem posebnih informacija, putem e – mail-a, web-sajta i drugih oblika komunikacija, ovaj put je to perfidno izostalo, pa je od svega navedenog to „nedgje objavljeno na web sajtu PKCG“, pa ko je saznao, saznao je.

“Takav postupak da se bitne informacije o rokovima za prijavu i izglasavanje novog saziva vješto kriju su nedopustivi, pa je Udruženje naftnih kompanija Crne Gore uputilo dopis i zahtjeve PKCG da proces ponovi i odobri domaćim zainteresovanim kompanijama da ravnopravno učestvuju u radu PKCG, bez obzira na njihovo učešće na tržištu. U UNKCG navode da nije sporno to što su inostrane kompanije u Odboru PKCG, mnoge od njih daju doprinos privrednom razvoju, kvalitetu poslovanja i transferu znanja u Crnoj Gori, ali treba istaći da upravo preko PKCG neke od njih umjesto toga svjesno sputavaju privredni razvoj, konkretno kada koriste sebično monopolsku poziciju u poslovanju preko luke Bar i utiču svojim glasom unutar PKCG na osporavanje ili donošenje samo onih zakona i pravilnika koji mogu uticati na njihovu konkurentnost, svjesno radeći na gašenju malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori”, ističe on.

Zato, kaže, u ovom Odboru zarad zdravijeg poslovnog ambijenta moraju biti zastupljena i mala i srednja preduzeća iz ove branše, jer će se u protivnom kršiti i Zakon o proivrednoj komori i Statut, kojim se kaže da članovi Komore imaju jednaka prava i obaveze i imaju pravo da budu birani i biraju svoje predstavnike u organe i tijela Komore.

Iz UNKCG-a poručuju da bi na isti način odreagovali da je obratna situacija i da su nekim slučajem izostavljeni predstavnici inostranih kompanija, jer svi zajedno, činimo privredu Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve