Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić i Mujović žele profesionalce na čelu energetskog sektora

I premijer i ministar energetike nijesu zadovoljni stanjem u toj oblasti, pogotovo enormnim partijskim zapošljavanjem. Međutim, Spajićeva i Mujovićeva namjera se kosi sa koalicionim sporazumom o formiranju nove vlasti po kome mjesta u energetskom serktoru po podjeli pripadaju političkim partijama.

Premijer Milojko Spajić i ministar energetike Saša Mujović insistiraće da svi izvršni direktori u ključnim elektroenergetskim kompanijama u većinskom vlasništvu države budu profesionalci, saznaje Pobjeda. Spajić i Mujović su, prema saznanjima Pobjede, o svom naumu obavijestili gotovo sve čelnike elektroenergetskih kompanija ali i koalicione partnere kroz redovne sastanke i u javnim nastupima.

– Spajić i Mujović su prilikom posjete Rudniku uglja Pljevlja jasno saopštili da žele profesionalce na čelu energetskog sektora, saopštio je izvor Pobjede blizak vrhu RUP.

I premijer i ministar energetike nijesu zadovoljni stanjem u toj oblasti, pogotovo enormnim partijskim zapošljavanjem. Međutim, Spajićeva i Mujovićeva namjera se kosi sa koalicionim sporazumom o formiranju nove vlasti po kome mjesta u energetskom serktoru po podjeli pripadaju političkim partijama.

KONTROLA

Gotovo kompletan energetski sektor kontrolišu ljudi Demokrata i Nove. Bečićeva stranka je imala izvršnog direktora u EPCG, trenutno u CEDIS-u, a sada u Rudniku uglja. Kadrovi Nove pokrivaju pozicije predsjednika borda EPCG a nalaze se i na čelu Solar gradnje EPCG kao i CGES-a.

Ukoliko Spajić i Mujović uspiju da proguraju svoju ideju, prvo na Vladi, potom i među svojim koalicionim partnerima na čelo EPCG i CEDIS-a će doći profesionalni kadrovi. Situacija u EPCG je ,,čista“ budući da je izvršni direktor iz Demokrata Nikola Rovačanin podnio ostavku.

Mujović i Spajić žele i profesionalca na čelu CEDIS-a umjesto kadra Demokrata Vladimira Čađenovića čiji je izbor na čelo te kompanije sporan po nalazu Uprave za inspekcijske poslove. Kao potencijalnog kandidata ministar Mujović je pomenuo Vladimira Ivanovića iz CEDIS-a koji je dokazani stručnjak u svojoj oblasti.

– Energetski sektor je krucijalan za partije zbog ogromnog novca i partijskog zapošljavanja. Spajić je rekao u Pljevljima da želi da prekine tu praksu – rekao je izvor Pobjede.

Spajić je u Pljevljima 10. novembra, a kako su prenijeli lokalni portali kazao da ,,ubuduće što se tiče 44. vlade neće se birati direktori po političkom ključu“.

Odgovarajući na pitanje o izboru novog direktora u Rudniku uglja i protestima koji su zbog toga organizovani, Spajić je kazao da je bord direktora izabrao direktora i da je sve odrađeno po zakonu.

– Mi kao centralna vlast nećemo se miješati u taj dio. Kao što smo negdje najavljivali, 44. vlada će insistirati na svim osnovama da se izvršni direktori uvijek biraju isključivo ne po političkom ključu, nego po ključu kvalifikacija, tako da ćemo očekivati od svakog borda direktora da isključivo profesionalce postavljaju kao izvršne direktore, kazao je tada Spajić.

Izvor Pobjede je kazao da je Spajić na sastancima insistirao da se takva praksa posebno uspostavi u energetskom sektoru.

Vlada nema mehanizam da sama izabere čelnike energetskih kompanija ali može kroz prijedloge za sastav odbora direktora da determiniše njihov izbor.

Međutim, ključni problem za Spajića i Mujovića je – da li Demokrate ali i Nova i ostale stranke nove vlasti – žele da se odreknu partijskog zapošljavanja i kontrole nad energetskim sektorom.

PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE

U analizi Ministarstva kapitalnih investicija, koju je objavila prošla vlada, navedeno je da je za tri godine u energetskom sektoru Crne Gore zapošljeno čak 1.100 radnika.

U analizi koja se odnosi na period od tri godine, 2019-2022, navodi se da je na kraju 2019. godine u devet preduzeća energetskog sektora – EPCG, CEDIS, CGES, Zeta enerdži, EPCG solar, Rudnik uglja, Belen, COTEE i Montenegrobonus bilo zapošljeno 3.353 radnika, a tri godine kasnije čak 4.407.

Procjene Pobjede, ali i nevladinog sektora kažu da će na kraju 2023. taj broj doseći čak pet hiljada.

Gro tih novih zapošljavanja otpada na EPCG grupu jer je u Elektroprivredi za tri godine zapošljeno za stalno 135 radnika, u CEDIS-u 293, Rudniku ulja 600 i Solaru 319.

Brojke su u 2023. godini mnogo veće i aktuelni saldo valja uvećati – makar za 500 novozapošljenih!

Analiza finansijskih indikatora MKI pokazuje da su od 2021. godine finansijske performanse sektora energetike – pogoršane. Kao razlog navedeno je i prekomjerno zapošljavanje, ali i kriterijumi za odbor direktora, koji su prevashodno partijski.

Gubici i zbog osnivanja neprofitabilnih kompanija

Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za 2022. godinu, EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion eura u 2022. godini i nakon više godina ušla u zonu negativnog poslovnog rezultata. Gubitak u poslovanju grupe EPCG rezultat je pogoršanja profitabilnosti EPCG kao matičnog društva i negativnog poslovnog rezultata CEDIS-a i EPCG – Solar gradnje d. o. o. kao društava čiji je osnivač EPCG – navodi se u analizi MKI bivše vlade.

U analizi se posebno apostrofira i osnivanje EPCG – Solar gradnje i ukazuje na loše poslovne bilanse te kćerke kompanije EPCG. Kompanija Solar je u osnivanju 2022. godine imala 357 radnika da bi taj broj u 2023, prema nezvaničnim informacijama, narastao na više od 500. U dokumentu se navodi da EPCG – Solar gradnja posluje neprofitabilno uz visoke ukupne finansijske rizike. Društvo je od osnivanja 2021. godine u zoni poslovnog gubitka, navodi se u analizi MKI bivše vlade.

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
26.11.2023-12:30 12:30

Cetnicko-partisko zaposljavanje..stim..da bi dobili na izbore…ako neznanice-primitivce zaposlite..kakoce..Preduzece funkcionisati..nikako..Bankrot..Odgovorne..treba sankcionisati…jer se radi o zivotnom opstanku drzave CG..