Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet stranih investitora: Vlada nespremna za razgovor i nijema na dopise

Iz Savjeta stranih investitora poručuju da je njihov stav da su se mnoga nerazumijevanja u prethodnom periodu, mogla izbjeći kroz pravovremenu i sadržajniju komunikaciju Vlade Crne Gore i predstavnika kompanije doMEn

Savjet stranih investitora nastaviće da pruža podršku svojim članicama i da se zalaže za poštovanje principa najbolje poslovne prakse i pravno sigurnog poslovnog okruženja, poručuju iz Savjeta u izjavi za CdM.

Kako dodaju, Savjet stranih investitora se, smatrajući da je otvorena i transparentna komunikacija najbolji način za prevazilaženje nerazumijevanja između Vlade Crne Gore i kompanije doMEn, krajem prošlog mjeseca zvanično obratio ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću, kako bi inicirali sastanak predstavnika kompanije doMEn, Vlade Crne Gore i Savjeta stranih investitora, saopšteno je iz ove organizacije CdM-u povodom situacije nastale jednostranim raspisivanjem Javnog poziva za izbor Agenta registracije nacionalnog domena.

Međutim, kako kažu, do sada nijesu dobili odgovor na zvanični zahtjev što tumače kao nespremnost Vlade da razgovara o ovom pitanju, kao i da izazovi sa kojima se suočavaju strani investitori nijesu jedan od prioriteta u njenom radu.

Iz Savjeta stranih investitora poručuju da je njihov stav da su se mnoga nerazumijevanja u prethodnom periodu, mogla izbjeći kroz pravovremenu i sadržajniju komunikaciju Vlade Crne Gore i predstavnika kompanije doMEn.

“Činjenica da je ovakva komunikacija izostala, a cijeli slučaj će svoj epilog dobiti pred nadležnim sudom, šalje negativnu poruku postojećim i potencijalnim kredibilnim stranim investitorima”, kažu u ovom najvećem udruženju stranih investitora u Crnoj Gori.

Pozdravljajući odluku nosilaca sudske vlasti kojom se zabranjuje dalje sprovođenje Javnog poziva za izbor Agenta registracije domena u okviru nacionalnog Internet domena Crne Gore, u Savjetu podsjećaju da je pomenuta odlika i formalni način da se spriječi dalja i veća šteta koju je mogao prouzrokovati izostanak adekvatne komunikacije i nerazumijevanje preuzetih obaveza.

Podsjećaju da je u Bijeloj knjizi zabilježen pad indeksa lakoće poslovanja, koji predstavlja ocjenu poslovnog ambijenta iz perspektive stranih investitora.

“Na pad indeksa lakoće poslovanja uticale su prepoznate biznis barijere, od kojih se posebno ističu stagnacija u oblastima koje se odnose na suzbijanje sive ekonomije, jačanje principa vladavine prava i unapređenje poreske politike” ističe izvršna direktorica Savjeta.

Zato je, smatraju u Savjetu, odluka Privrednog suda ohrabrujuća za strane investitore u Crnoj Gori jer “ukazuje na nužnost poštovanja preuzetih pravnih obaveza, što su, kako ističu, više puta kroz Bijelu knjigu isticali kao nužnost”

Podvlače da Savjet stranih investitora Crne Gore sa velikom pažnjom prati dešavanja koja utiču na položaj stranih investitora u Crnoj Gori.

“Nastavićemo da pružamo podršku svojim članicama i da se zalaže za poštovanje principa najbolje poslovne prakse i pravno sigurnog poslovnog okruženja”, zaključuju u ovom udruženju koje okuplja najveće strane investitore u Crnoj Gori.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve