Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Regionu prijeti nestašica mlijeka

Mačković kaže da regionu prijeti nestašica mlijeka. Gubici u mljekarstvu gomilaju se kaže godinama, ali su teret kako kaže, do sada podnosili samo proizvođači

Nestašica mlijeka očekivan je scenario u regionu jer države, kažu proizvođači, nisu imale dugoročne strategije, a teret krize u lancu nisu podijelili svi i je pao samo na proizvođače. Cijenu dešavanja u mljekarskom sektoru kaže Josip Mačković proizvođač iz Ljutova kod Subotice platiće na kraju potrošači.

Mačković kaže da regionu prijeti nestašica mlijeka. Gubici u mljekarstvu gomilaju se kaže godinama, ali su teret kako kaže, do sada podnosili samo proizvođači.

Gotovo je, sada su oni u problemu, nas više nema. Sada je mljekarska industrija u problemu, džaba njima milioni, avioni, kamioni kad nemaju mlijeka”, kazao je Mačković za TVCG.

Cijenu ove krize, kako kaže, Mačković platiće potrošači.

Situacija u Crnoj Gori takođe je veoma složena, dodatno jer je Srbija zabranila izvoz mlijeka. Marko Dumnić farmer iz Kličeva smatra da je resorno ministarstvo subvencijama i uvozom junica donekle pomoglo da se farme ne ugase te da su u velikom problemu naročito mali proizvođači.

“Da nije bilo te podrške u prošloj i ovoj godini mi ne bi mogli da opsatnemo”, kazao je Dumnić i dodao da su manji proizvođači više pogođeni ovom krizom.

Ipak Dumnić planira da proširi proizvodnju.

“Pokušavam da širim proizvodnju, iako je to sada teže zbog svih poskupljenja”, zaključio je Dumni

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve