Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Regionu potrebna jedinstvena investiciona politika

Crna Gora snažno podržava regionalnu saradnju, kao zemlja kojoj je prioritet integracija u Evropsku uniju, rekao je Golubović

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović učestvovao je na panelu „Mali Šengen – može li COVID kriza da doprinese regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu“, koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma, saopšteno je iz te institucije.

Kako su naveli, panelom je moderirao Goran Svilanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, a pored Golubovića, učestovali su Branko Azeski predsjednik Stopanske komore Makedonije, Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije, te Besnik Leskaj savjetnik u Uniji trgovinskih i industrijskih komora Albanije.

Iz Privredne komore su istakli da je na sastanku zaključeno da “moramo okupiti poslovnu zajednicu Regiona, jer samo ekonomski udruženi možemo biti konkurentni kompanijama iz Evrope i svijeta”.

“Crna Gora snažno podržava regionalnu saradnju, kao zemlja kojoj je prioritet integracija u Evropsku uniju. Mi smo država koja na tom putu ima otvorena sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorena, te razumijemo da najbrži put ka tom cilju vodi preko saradnje u Regionu”, kazao je Golubović.

Naglasio je da Crna Gora ostvaruje sa Regionom 32 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, a sa EU 43 odsto. Trgovinska razmjena zemalja Zapadnog Balkana sa EU iznosi 70 odsto ukupne, dok oko 65 odsto svih stranih investicija u naš region dolazi iz Unije.

“Moramo raditi na jedinstvenoj investicionoj politici na Zapadnom Balkanu, kao i na unapređenju poslovnog ambijenta kako bismo imali približno ujednačene fiskalne politike. To je neophodno da bismo promovisali Zapadni Balkan kao investicionu destinaciju”, smatra Golubović.

On je upoznao skup sa protivpandemijskim i mjerama podrške koje je od početka korona krize donijela crnogorska Vlada, te sa aktivnostima Privredne komore kojima se, u saradnji sa regionalnim partnerima, doprinijelo kvalitetnoj snabdjevenosti domaćeg tržišta.

“Solidarnost unutar regiona je bila izvanredna, kao i među našim građanima”, kazao je Golubović.

Prema njegovim riječima, sada je znatno poboljšana epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

“Otvorili smo granice, u Crnu Goru se ulazi bez PCR testova. Uvedene su mjere postupanja u slučaju obolijevanja turista, a država će finansirati PCR testove, ako je to preduslov za njihov povratak u matičnu zemlju”, objasnio je Golubović.

Iz ove ustanove napominju da su učesnici panela apelovali na vlade zemalja Zapadnog Balkana da formiraju ministarstva koja će biti zadužena za unapređenje regionalne saradnje.

“To je prioritet. Ovaj korona-šok koji smo doživjeli je pokazao nužnost da povezanost između vlada bude bolja”, ocijenio je Nenad Đurđević PKS, ocjenjujući da je „Region opterećen različitim političkim dinamikama“ njegovih država.

Branko Azeski je kazao da Stopanska komora zajedno sa Vladom Sjeverne Makedonije radi na planu za izlazak iz krize.

“Jasno je da će umjesto odbrane i unutrašnjih poslova ključni resori u Vladi biti zdravstvo i obrazovanje, a vjerovatno ćemo dobiti i Ministarstvo za region koje će 24 sata raditi na integracijama na ovom području”, rekao je Azeski.

Dodatno navode da Leskaj takođe naglašava važnost povezanosti regiona.

“Regionalna saradnja i zajednički projekti su put da se privuku strane direktne investicije. Veliki investitori traže ujednačenu regulativu i standarde i potrebno je da im to obezbijedimo”, smatra Leskaj.

Kopaonik biznis forum, godišnji sastanak u organizaciji Saveza ekonomista Srbije o najaktuelnijim ekonomskim, političkim i društvenim temama u zemlji i regionu, već više od 25 godina okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privredne i političke scene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve