Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

RCC proglasio Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balkana za 2022.

Prije tačno četiri godine Savjet za regionalnu saradnju je pokrenuo kampanju s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu (WE) na Zapadnom Balkanu

Durata Tanasi Daneri, Snježana Köpruner, Elki Šehu, Mirjana Babić, Zagorka Blaževska i Marijana Gligorić su Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balakana za 2022. Njihova imena su objavljena na svečanosti koju je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) organizovao sinoć u Tirani.

“Želim čestitati svim sjajnim pobjednicama ove večeri. Bravo! Želim se zahvaliti i svim drugim ženama u poslovnom svijetu, bez obzira da li su nominovane ili ne, što su upravo one te čije aktivnosti će ostati neizbrisive i utkane u ovaj put ka društvima jednakih mogućnosti u kojima su žene osnažene. Ostaje činjenica da su žene na Zapadnom Balkanu i dalje u mnogo nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce. Samo 50 posto njih je aktivno na tržištu rada, u poređenju sa 71 posto muškaraca. 42 posto žena u regionu je zaposleno, a ako govorimo o mladim ženama, onda taj procenat pada na 15 posto. Osim toga, većina žena u našem regionu se bavi poslovima koji se tradicionalno manje plaćaju, kao što su uslužne djelatnosti, maloprodaja ili njega, dok u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici čine samo 14 posto. Zato smo se mi u Savjetu za regionalnu saradnju pobrinuli da osnaživanje žena bude dio našeg glavnog programa i da na njemu neumorno radimo. Naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva predanost koje pomažu našim ekonomijama da rastu i društvima da napreduju su razlozi zašto osnaživati žensko preduzetništvo u regionu. Na ovaj način Savjet za regionalnu saradnju nastoji da oda priznanje ženama koje su se usudile i uspjele probiti nevidljive prepreke u preduzetništvu,“ rekla je vršiteljka dužnosti šefice Programskog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju Pranvera Kastrati.

Osim Kastrati, svečanost su otvorili i zamjenica gradonačelnika Tirane Anuela Ristani i šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Albaniji Hubert Per.

Savjet za regionalnu saradnju je ovu inicijativu pokrenuo prošle godine u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i programa ekonomskog osnaživanja žena s ciljem da se oda priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u našem regionu.

Prije tačno četiri godine Savjet za regionalnu saradnju je pokrenuo kampanju s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu (WE) na Zapadnom Balkanu.

Kampanja je počela promocijom, a nastavljena je brojnim konkretnim aktivnostima, uključujući podršku preduzećima žena u okviru programa dodjele malih grantova u sektoru turizma, takmičenja kao što su Balkathon, regionalna nagrada za inovacije Butterfly Innovation Award i Futourismo, podsticanje mladih žena da odaberu karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu ili matematici, te stvaranje Regionalne mreže žena u preduzetništvu čiji je primarna svrha oslobađanje potencijala žena u regionu, unapređenje njihovih partnerstava i ekonomsko osnaživanje, podsticanje razgovora o stvaranju inkluzivnog okruženja, te prevazilaženje izazova i zadovoljavanje različitih potreba žena preduzetnica širom regiona i glavnih lanaca vrijednosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve