Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: Nikome nije jasno kome i kako se povećava plata

Iz Sindikata uprave i pravosuđa pozdravljaju najave povećanja zarada u javnom sektoru

Ako je sve ovo javna pompa zbog populizma u pravcu trenutne političke situacije, odgovorne će naši članovi i porodice umjeti da kazne – poručio je Rakočević

Iako pozdravljaju najavu ministra finanasija Milojka Spajića o uvećanju zarada za 17 odsto u javnoj upravi i povećanju minimalne na 450 eura iz Sindikata uprave i pravosuđa traže mnoga pojašnjenja.

Kako je kazao predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević i nakon nekoliko dana od ove najave ,,niko ne razumije način i koliko je to procenutalni iznos povećanja za različita zvanja”.

“U skladu sa ovim uvećanjem vertikalno prema gore očekujemo takođe proporcionalno i mjerljivo uvećanje i za ostale platne razrede grupe D Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Znači da mora da postoji platna razlika između namještenika i ostalih zvanja sa većim nivoom obrazovanja, ali ne u razlici koja je trenutno važeća”, istakao je Rakočević koji poziva ministra Spajića da javno izađe sa detaljnim obrazloženjem na koji način, kome i koliko se uvećava zarada prema njihovim projekcijama.

“Na taj način bi izbjegli trenutnu zbunjenost kako zaposlenih tako i nas sa njima”, kazao je Rakočević.

Po njegovim riječima mora postojati platna razlika između namještenika i ostalih zvanja sa većim nivoom obrazovanja, ali ne u razlici koja je trenutno veća.

“Imali smo predlog u koji više nijesmo sigurni, a to je da svima ostalim platnim razredima zarada uveća za 25 odsto”, kazao je Rakočević.

On upozorava da se najavljeno uvećanje za javnu upravu očekuje sa isplatu januarske plate iduće godine.

“Ako je sve ovo javna pompa zbog populizma u pravcu trenutnoe političke situacije, odgovorne će naši članovi i porodice umjeti da kazne”, poručio je Rakočević.

Istakao je takođe nezadovoljstvo odnosom socijalnih partnera prema njima.

“Prvenstveno mislim na Vladu na čelu sa Krivokapićem, a onda na pojedine ministre i ministarke. Potpuno je pasivan odnos Vlade na skoro sve naše inicijative kao i zakonima obavezujuće reakcije od strane navedenih adresa koje nije bilo ili je bilo u veoma maloj i čak uvredljivoj mjeri. Uslovo potpisivanje izmjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa tražimo u kontinuitetu od 2017. godine”, kazao je Rakočević i poručio da ukoliko se i dalje nastavi ignoratski odnos Vlade i njenih pojedinih članova najavljuju primjenu svih dozvoljenih sindikalnih metoda i dostupnih aktivnosti.

Predsjednica strukovnog odbora zaposlenih u sudovima i tužilaštvima Mirjana Ristić ukazala je da je Sindikat uprave i pravosuđa godinama unazad u kontinuitetu tražio da se riješi problem isplaćivanja dodatka na zarade po osnovu pripravnosti i dežurstva za zaposlene u sudovima i tužilaštvima, kroz zakonom obavezujuće izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa.

“Od nove Vlade smo zahtijevali i upozoravli je da je potrebno što prije započeti pregovore, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj se sada nalazimo, a to je da se ne isplaćuje zarađena sredstva dodataka na zarade po osnovu pripravnosti i dežurstva”, kazala je Ristić apelujući na Vladu da riješi ovaj problem do 12. oktobra, kada ističe rok pred Agencijom za mirno rješavanje sporova povodom spora za kolektivno pregovaranje, koji je pokrenuo njihov sindikat.

“Iskreno se nadam da nećemo biti primorani da svoja prava tražimo pred sudovima. Međutim ukoliko se problem ne riješi, pokrenućemo organizaciju kolektivnih službi, gdje će troškovi po osnovu akumuliranih neisplaćenih dodataka, zatim sudskih i troškova advokata biti nerealno veliki”, poručila je Ristić.

Tražiće da se vrate topli obrok i regres

Rakočević je napomenuo i da će njegov sindikat incirati i pokrenuti sveobuhvatnu akciju i kampanju kako bi se oduzeti regres i topli obrok od 2017. godine vratili i prepoznali kroz platnu listu.

– U vrijeme Vlade Igrora Lukšića i topli obrok i regres koji su tada iznosili 27,5 i 13,75 eura je integrisan sa platom, pa je u konačnom tadašnja zarada integracijom ove dvije stavke bila umanjena pojedinačno od 10 do 20 eura – istakao je Rakočević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve