Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Rajnke poručila studentima: Ne postoji magična formula za preduzetnički duh

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, navodeći brojne uspješne primjere preduzetnika koji su svojim inovacijama stvorili svijet kakav danas poznajemo, ambasadroka je u veoma zanimljivom predavanju istakla pet faktora za uspješnog preduzetnika

Kada ste preduzetnik više je važno ono kako radite svoj posao, nego ono čime se bavite. Da biste postali uspješni, neophodan je preduzetnički duh, ali za njega ne postoji magična formula, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, tokom današnjeg predavanja “Uloga preduzetništva u demokratskom društvu“ na Ekonomskom fakultetu.

foto Ekonomski fakultet

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, navodeći brojne uspješne primjere preduzetnika koji su svojim inovacijama stvorili svijet kakav danas poznajemo, ambasadroka je u veoma zanimljivom predavanju istakla pet faktora za uspješnog preduzetnika.

“Važno je da osjećate strast prema onome čime se bavite, da istražujete, planirate, budete duboko uvjereni u ideju koju želite da sprovedete u djelo. Tada će sve prepreke djelovati rješive, svaki izazov samo dodatni podstrek. Drugi faktor je dovođenje u pitanje statusa quo – preduzetnici stalno izazivaju, preispituju mogućnosti i ne mire se sa postojećim stanjem, zato je upravo ova njihova osobina zaslužna za stalni napredak društva. Treći faktor za uspješnog preduzetnika je optimizam – „ne mogu“ ne postoji u njihovom rječniku. Kada se nađu pred problemom, preduzetnici postavljaju sebi pitanja: „Kako ću ovo da riješim? “ i „Zašto ne bih upravo ja bio taj koji je riješio problem koji imaju svi?“ Četvrti faktor se odnosi na preuzimanje proračunatih rizika – preduzetnik mora prihvatiti mogućnost da njegovi napori neće odmah uroditi plodom te da će biznis možda propasti, i prigrliti taj izazov. Peti faktor je odlučnost – uspješan preduzenik je riješen da njegov projekat mora da uspije i ne prihvata drugu mogućnost”, ukazala je Rajnke.

Ambasadorka je sa studentima podijelila i niz primjera uspješnih preduzetnika iz Crne Gore sa kojima je ona upoznata, ali je uputila studente i na to da postoje razni programi podrške Ambasade Sjedinjenih Američkih Država preduzetnicima iz Crne Gore i onima koji to planiraju da postanu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je istakao da ta ustanova oduvijek ima podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kada je u pitanju bilo koji oblik profesionalne pomoći profesorima i saradnicima, kao i studentima.

“Uvijek smo dobili podršku kada smo tražili profesionalnu pomoć, podršku ili promociju naših aktivnosti. Ovo je trenutak da zbog toga iskažem zahvalnost ambasadorki Rajnke i Ambasadi SAD”, rekao je dekan.

Milović je uoči početka predavanja upoznao Rajnke i njene saradnike sa ulogom Ekonomskog fakulteta za razvoj visokog obrazovanja u Crnoj Gori, s obzirom na to da je ovo godina u kojoj prvi fakultet u Crnoj Gori obilježava 60 godina uspješnog rada.

Dekan i ambasadorka su razgovarali i o podršci Ambasade Fakultetu u procesu sticanja međunarodne akreditacije, posebno u dijelu koji se tiče uvođenja nastave na engleskom jeziku.

“Predavanjem “Uloga preduzetništva u demokratskom društvu“ ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke na Ekonomskom fakultetu je završena četvorodnevna manifestacija The Right Start tokom koje su predavanja studentima održali i ministar odbrane u Vladi Crne Gore Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a održan je i tradicionalni Dekanski sat”, zaključuju u Univerzitetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve