Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Raičević: Crna Gora ispunila preduslove za početak korišćenja sredstava iz IPA III programa

Iz MF-a navode da je Raičević drugog dana radne posjete Turskoj održala sastanke sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova – generalnim direktorom i Nacionalnim IPA kooridnatorom, Bülent ÖZCAN i direktorom Direkcije za monitoring i evaluaciju Džemr Guzel

Crna Gora je kroz proces usvajanja izmjena Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je prvi put uvedena IPA u nacionalni zakonodavni okvir i Uredbe o organizaciji indirektnog upravljanja od strane Vlade Crne Gore, ispunila preduslove za početak korišćenja sredstava iz IPA III programa, kazala je državna sekretarka Ministarstva finansija (MF) Ana Raičević tokom današnjeg susreta sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Turke.

Iz MF-a navode da je Raičević drugog dana radne posjete Turskoj održala sastanke sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova – generalnim direktorom i Nacionalnim IPA kooridnatorom, Bülent ÖZCAN i direktorom Direkcije za monitoring i evaluaciju Džemr Guzel.

Sagovornici su fokusirali pitanje uspostavljanja zakonodavnog okvira i unaprijeđenja struktura za implementaciju pretpristupnih fondova tokom nove finansijske perspektive (IPA III period 2021-2027), posebno imajući u vidu preklapanje u sprovođenju programa iz IPA II perioda koji će biti aktuelan do 2027. godine i IPA III perioda, naveli su iz resora.

“Crna Gora je kroz proces usvajanja izmjena Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je prvi put uvedena IPA u nacionalni zakonodavni okvir i Uredbe o organizaciji indirektnog upravljanja od strane Vlade Crne Gore, ispunila preduslove za početak korišćenja sredstava iz IPA III programa”, kazala je Raičević.

Izazov koji će uslijediti u narednom periodu odnosiće se posebno na uvođenje novih struktura i njihovo efikasno povezivanje sa postojećimsistemom, kao i postepeni prelazak sa ex-ante kontrole na ex-post kontrolu, što zahtijeva veliki stepen spremnosti, znanja i iskustva svih IPA aktera, ocijenila je Raičević.

Obučeni kadrovi i kontinuirano unaprijeđenje specifičnih znanja u oblasti upravljanja EU sredstvima osnova su dobrog sistema koji može odgovoriti svim izazovima na putu realizacije IPA programa u cilju apsorpcije što većeg iznosa dostupnih sredstava, zajednički je ocijenjeno.

Stoga je na sastanku posebna pažnja bila posvećena razgovoru o iskustvu Turske u dijelu funkcionisanja IPA akademije, koja predstavlja centar za obuku i usavršavanje kadra uključenog u upravljanje evropskim fondovima, što predstavlja dobar primjer za uspostavljanje sličnog IPA trening centra u Crnoj Gori kao temelja na kojem je moguće dalje graditi crnogorske kapacitet u ovoj oblasti.

“Ministarstvo finansija je posvećeno uspostavljanju bolje koordinacije svih aktera uključenih u sprovođenje projekata finansiranih od Evropske unije i u tom duhu, prepoznata je neophodnost jače regionalne saradnje između zemalja korisnica IPA programa, a održani bilateralni sastanci na kojima su razmijenjene ideje i izazovi su dobar primjer saradnje dvije države”, istakla je Raičević.

Predstavljajući iskustva u sprovođenju IPA II, kako je navedeno,predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Turske ukazali su na prednosti centralizacije sistema koordinacije aktivnosti NIPAK kancelarije u procesu realizacije Programa Unije, imajući u vidu da se na taj način uspostavilo bolje praćenje i ocjenjivanje postignutih rezultata, a samim tim se i stvorile bolje pretpostavke za unapređenje ovog procesa u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve