Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Radulović: Iako je sve poskupjelo, cijene u hotelima ostaju iste

Mijenja se struktura gostiju i sigurno neka roba, koja se prošle godine prodavala lagano, ove godine neće jer su druge navike gostiju - kazao je Radulović dodajući da svi priželjkuju i nadaju se da će ove godine dostići prihode iz rekordne 2019. godine

Hotelijeri su zadovoljni predsezonom, najave su dobre i za sezonu i većina njih smatra da nije vrijeme za povećanje cijena. Neki od njih, kako su kazali Pobjedi, ipak ih vraćaju na nivo iz 2019. godine, kao i njihove kolege, vlasnici restorana i kafića. Kako kažu moraju povećati cijene jer je sve poskupjelo. Tako su u budvanskim lokalima cijene veće od 10 do 15 odsto, kod nekih i više.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je dogovor među hotelijerima da ne povećavaju cijene.

Uslovi promijenjeni

– Ako se promijene uslovi drastično onda ćemo biti prinuđeni, ali za sada niko od nas ne pomišlja na povećanje cijena. Iako su se sve namirnice poskupjele za sada nalazimo unutrašnje rezerve i održavamo se – kazao je Radulović Pobjedi.

Navodi da je predsezona dobro počela, a nadaju se i dobroj sezoni.

– U kolektivnom smještaju će sigurno biti dobro. To su hoteli i sve tipa hotela. Što se tiče privatnog smještaja, vlasnici treba da budu oprezni – tvrdi Radulović.

Ove godine je i struktura turista, kako ističe, drugačija pa se treba prilagođavati ponudom.

– Mijenja se struktura gostiju i sigurno neka roba, koja se prošle godine prodavala lagano, ove godine neće jer su druge navike gostiju – kazao je Radulović dodajući da svi priželjkuju i nadaju se da će ove godine dostići prihode iz rekordne 2019. godine.

Čedo Popović, vlasnik kompanije ,,Carine“, u čijem sklopu posluju tri hotela – ,,Delfin“, ,,Park“ i ,,Kumbor“ takođe je zadovoljan predsezonom, ali kaže da se još ne zna kakva će biti sezona. Najave su, ističe, dobre.

– Predsezona je počela vrlo solidno, čak možda i više nego što smo očekivali realno gledano. Vidjećemo kakva će biti situacija sa sezonom – kazao je Popović.

Što se tiče cjenovne politike, napominje da će ona će ostati na istom nivou bez obzira što je došlo do povećanja cijena.

– Još nije vrijeme pravih putovanja nije ni Zapad krenuo onako kako bi trebalo, zbog ukupne situacije koja se dešava u okruženju i rata u Ukrajini. Opet smo na istom cjenovnom modelu od prošle godine ili je znatno mala razlika. Dio je prodat, popunjenost je dobra, ali i dalje ima mjesta. Mislim da ćemo dobro poslovati – kazao je Popović dodajući da im se ove godine vraćaju gosti iz Zapadne Evrope koje su imali prije dvije godine – Francuzi, Njemci, Englezi.

– Mi smo uvijek i imali goste sa Zapada – ističe Popović.

Što se tiče prihoda, smatra da je teško približiti se rekordnoj 2019. godini.

– Da nije bilo rata u Ukrajini približili bismo se, ali ovako ne znam – poručuje Popović.

Tvrdi da Crna Gora nije za masovni turizam kakav je bio prošle godine, infrastruktura je naša katastrofalna.

– Ali sada nije situacija da biramo – poručuje Popović.

Menadžerka agencije Explorer u Budvi Dragana Dejanović kaže da su ipak morali povećati cijene usluga, ali neznatno – od 10 do 12 odsto.

– Nažalost, za neke usluge, prevashodno u našim ugostiteljskim objektima, dijelom i u smještaju, morali smo povećati cijene. Sve i svi smo uvezani, tako da smo se morali i mi uskladiti sa tržišnim cijenama. Na artikle na koje su nam dobavljači povećali cijene, morali smo povećati i mi, ali ne više od 10 do 12 odsto, a to je vjerujte, minimalno u odnosu na druge destinacije u okruženju. U segmentima naše ponude, gdje smo mogli „podnijeti trošak“, nijesmo povećavali cijene – naglašava Dejanović.

Kaže da su, za sada, s obzirom na to da, svi oni koji se bave turizmom znaju, se u tekućoj godini priprema naredna, zadovoljni, a i više od toga.

– Posljednje dvije godine se veoma malo radilo, jer niko nije mogao predvidjeti tok pandemije. Vjerujemo da je prošla, što je preduslov da se vratimo redovnim aktivnostima i nastavimo sa razvojem destinacijskog turizma – istiće Dejanović.

Odlične su, kaže, najave i za postsezonu.

– Biće posla za sve nas – turističke poslenike. Moram istaći da imamo veliki broj upita za narednu godinu, kako za period ljetnje, tako i za period zimske sezone – najavljuje Dejanović.

Tržišta

Imaju dosta potvrđenih aranžmana iz Slovenije i Poljske, jedan dio sa ruskog tržišta.

– Imaćemo goste iz Njemačke, nešto Francuza i Britanaca, naravno i gostiju iz Srbije i iz Izraela – najavila je Dejanović.

Što se tiče rata u Ukrajini, kaže da još uvijek utiče na sve nas.

– Utiče na globalnu politiku i naravno na privredu. Ipak sa tog tržišta je dolazio znatan broj turista i sigurno će uticati na turističku privredu kod nas. Mi smo imali znatan broj potvrđenih tura sa tog tržišta koje su, nažalost, morale biti otkazane – kaže Dejanović.

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kaže da su najave za ovu turističku sezonu jako dobre.

– Projekcije su dobre, neću reći odlične, ali vrlo dobre. Imamo predsezonu, koja je jako lijepo krenula, u smislu broja turista i noćenja, u tome prednjači Budva i sami ugostitelji sa kojima sam vršio anketu kažu da su vrlo zadovoljni – kazao je Golubović za Pobjedu.

Kaže da je već vidljivo da su cijene u kafićima, restoranima, prodavnicama povećane. Navodi primjer i da je prošle sezone u jednom objektu na Primorju pivo platio dva i po, a ove godine pet eura.

Golubović navodi i da turisti imaju određeni budžet koji potroše tokom odmora.

– Tako da umjesto dosadašnjih dva, tri ili četiri piva popiće duplo manje – poručio je Golubović.

Kaže i da upravo povećanje cijena na Primorju može negativno uticati na turiste iz regiona, na koje se u značajnoj mjeri oslanjamo.

– Imaćemo nezadovoljstvo turista koji, ako su nešto ranijih godina plaćali dvostruko manje, a sada više, svakako će pokazati nezadovoljstvo – poručio je Golubović.

Podsjeća da će rat u Ukrajini uticati na turističku sezonu, ali smatra i da ima načina da se to nadomjesti.

– Fokusiranom marketinškom kampanjom i svim onim što imamo u predsezoni vrlo su, slobodno mogu reći, dobre indicije da će turistička sezona nadomjestiti turiste sa tih tržišta – poručio je Golubović.

Međutim, sa povećanjem cijena, kako ističe, moramo biti oprezni jer u susret predstojećoj turističkoj sezoni kao turistička destinacija neophodno je da, pored

turista, spremno dočekamo i sav negativan PR koji će s povećanjem cijena proizvoda i usluga neminovno doći.

– Vrlo je vjerovatno da će tekstovi na tu temu biti učestaliji, prije svega, na portalima u Srbiji koja tradicionalno spada u top tri emitivna tržišta. Kada kažem ,,spremno dočekamo“ prije svega mislim na brzo i efikasno reagovanje PR timova Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija. Kao turistička destinacija moramo biti spremni da adekvatno odgovorimo na PR krizu bilo koje vrste – poručio je na kraju Golubović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve