Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Put ka totalnoj politizaciji DRI

Predloženim izmjenama Zakona omogućava se da svaka skupštinska većina može izabrati članove Senata po svom ukusu, smatra Marko Sošić iz Instituta Alternativa

Namjera da se promijeni sadašnji pravni okvir, da se zbirno prekine mandat sadašnjim članovima Senata Državne revizorske institucije (DRI) i izaberu novi kojima će mandat biti vremenski ograničen je pogrešna i politički motivisana – smatra istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić.

Upozorava da nagle i nepotrebne izmjene Zakona o DRI mogu ozbiljno ugroziti rad ove institucije, ali i pregovore sa EU u poglavlju 32 – Finansijska kontrola, koji je dio najvažnijeg klastera o osnovnim pitanjima.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Dejan Đurović (DF) Pobjedi je prošle sedmice najavio da bi iduće nedjelje Skupštini trebalo da dostavi prijedlog izmjena Zakona o DRI koji predviđa ograničenje mandata senatorima. Iako je inicijalno pominjao da će se stalnost funkcije ukinuti uvođenjem mandata od četiri godine uz mogućnost jednog reizbora, Pobjedi je kazao da su u opticaju i druge mogućnosti.

– Predstavnici programa Sigma Bjanka Breteše i Martin Sinkler dali su mi punu podršku kao predsjedniku Odbora, a sastanku su, na moje insistiranje, prisustvovali i senatori DRI-ja. Pomenuli su dva modela, jedan je šest plus šest godina, a drugi jedan mandat od devet godina. Došli smo do zajedničkog zaključka da je ovo demokratski iskorak u kojem sam pohvalio rad i DRI-ja – kazao je Đurović.

Motivi

Sošić izražava bojazan da bi ovakvo zakonsko rješenje moglo voditi ka još većoj politizaciji DRI-ja, ovog puta ograničenog mandata, tako da svaka skupštinska većina može izabrati članove Senata po svom ukusu.

– Sumnjamo u motive ovog prijedloga, jer dosadašnjim radom ni gospodin Đurović, niti sam odbor u ovom mandatu nijesu pokazali da im je rad DRI od važnosti niti da pridaju pažnju njihovim nalazima – kazao je Sošić Pobjedi.

Posebno problematizuje što, kako navodi, Đurović manipuliše javnošću navodnom podrškom programa Sigma njegovom rješenju.

– Analiza koju je uradila Sigma upravo ukazuje na činjenicu da ,,sa stanovišta EU nema stvarne potrebe za izmjenom zakona“ i da se izmjene ne smiju raditi prenagljeno, bez odgovarajuće analize i konsultacija sa svim relevantnim zainteresovanim stranama – tvrdi Sošić.

Problem u radu DRI-ja ne vidi u stalnosti mandata senatora, već u tome što ni Vlada ni Skupština, niti nadležni skupštinski odbor i Đurović, kao predsjednik, ne obraćaju pažnju na izvještaje DRI-ja, niti se smisleno interesuju za nalaze i sudbinu preporuka revizora.

– Problemi na koje ukazuje DRI i preporuke koje daju revizori nemaju nikakav uticaj ukoliko Skupština ne radi svoj posao u pogledu nadzora nad radom cjelokupne uprave. Umjesto da krene od svog odbora, gospodin Đurović želi da mijenja Senat uz površne ocjene o politizaciji, iako se Odbor tokom njegovog mandata na mjestu predsjednika bavio radom DRI-ja površnije nego za vrijeme prethodne parlamentarne većine – ocjenjuje Sošić.

Izbor

Ukazuje da aktuelna većina gotovo godinu nije u stanju da izabere predsjednika Senata DRI i petog člana Senata. Sošić smatra da su kandidati koji su se prijavili na konkurs za petog senatora, a koje je Odbor intervjuisao početkom prošlog mjesta, poniženi, imajući u vidu da ga neće izabrati prije usvajanja izmjena Zakona.

– Činjenica da se odustalo od tekućeg konkursa za izbor člana Senata je najbolji pokazatelj, da se ne radi o depolitizaciji, već o drugim motivima. Kako je moguće da od sedam kandidata koje je Odbor saslušao u martu, niko nije zadovoljio kriterijume da bude imenovan i da se na taj način nakon dvije godine popuni mjesto petog člana Senata? Čini se da je to upravo iz razloga što se radilo o kandidatima ,,iz struke“, od kojih javnost nikoga ne prepoznaje po partijskom članstvu, pa poslanici u Odboru, izgleda, nemaju za koga da glasaju – kritikuje Sošić.

Model

Objašnjava da je DRI formiran po uzoru na njemački model koji predviđa stalnost mandata senatorima, te da su tako uređeni sistemi i u Francuskoj, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Češkoj.

– Nakon gotovo 20 godina kako postoji DRI, možemo reći da je to rješenje opravdano, jer je dalo rezultate, imajući u vidu da su nalazi DRI-ja bili rijedak primjer kritičkog odnosa prema radu uprave koji dolazi iznutra i njihova pouzdanost nije dovođena u pitanje sa aspekta političke pristrasnosti. Kao organizacija koja je kritikovala svako imenovanje i postupak izbora člana Senata DRI u prethodnoj deceniji, smatramo da je upravo stalnost mandata prepreka politizaciji Senata onda kada se članovi izaberu. Umjesto što želi da mijenja senatore, Đurović bi trebalo da čita njihove izvještaje i vidi šta kao predsjednik matičnog odbora može uraditi da se važni problemi na koje ukazuju državni revizori riješe – zaključuje Sošić.

Đurović je ranije Pobjedi kazao da pravni tim još radi na tekstu zakona, te da postoji mogućnost da će prelaznim odredbama biti regulisano da se sadašnjim senatorima da rok da upute nove senatore u posao, ali još nije precizirano koliko će biti u statusu savjetnika. Ocijenio je da je ova zakonska promjena neophodna, jer zbog stalnosti funkcije ljudi gube volju za dokazivanjem, kao i da će sa izborom petog senatora sačekati do usvajanja zakona, kada planiraju da promijene cijeli Senat. Đurović je siguran da će ovaj ili bilo koji saziv prihvatiti takvo zakonsko rješenje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve