Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vratiti život sjeveru, strance strateški integrisati u društvo

Mihailo Anđišić osvrnio se na proces sprovođenja popisa i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izbjegnut bojkot, i da je postignut koncenzus

Uprava za statistiku Monstat danas je predstavila preliminarne rezultate popisa po kojima u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za oko dva odsto više stanovnika u odnosu na rezultate popisa iz 2011. godine kada je imala 625.266 stanovnika. Sagovornici emisije “Akcenti” na TVCG, poslanici Dejan Đurović (NSD) i Mihailo Anđušić (DPS) saglasni su u ocjeni da je neophodno ustanoviti koliko je nerezidentnih stanovnika u našoj zemlji.

Đurović je istakao da je zadovoljan što se popis završio u dobroj atmosferi.

“Popis je odlagan od 2021. godine ali mislim da je zadovoljstvo svih da se popis završio u jednoj demokratskoj atmosferi, da smo prihvatili sve predloge opozicije i na zadovljstvo svih građana čini se da ćemo dobiti kvalitetne podatke koje će biti od značaja za kreiranje javnih politika”, istakao je Đurović.

On je dodao da nije iznenađen preliminarnim rezuultatima popisa, ali kako kaže, “ostaje zbunjujuće o koliko je tu broj stranaca”.

Smatra da ćemo do preciznijih podataka doći nakon što se objavljeni odaci upare sa brojilima EPCG i sa zdravstvenim knjižicama.

Izjavio je da je u posjedu podatka da je u Crnoj Gori nastanjeno 110.000 stranaca.

Posebno se osvrnuo na rezultate popisa na sjeveru Crne Gore pon kojima je broj stanovnika u ovoj regiji smanjen za 10 odsto u odnosu na 2011. godinu.

“Mora se priznati da nam opor ukus ostavlja da je nastavljeno iseljavanje sa sjevera. Ne možemo tretirati Crnu Goru bez sjevera, i mora mu se dati na značaju”, naveo je on.

Đurović je kazao da smo imali takav politički ambijent da se stanovništvo iseljavalo.

“Evidentno je da nije ništa rađeno poslednjih par godina posebno da se izmjeni stanje na sjeveru. Ako su stranci planirali život u Crnoj Gori ona ćemo ih u narednim godinama morati integrisati u društvo”, kazao je Đurović.

Dodao je da je napravljena “podgorizacija” Crne Gore.

“Sve se slilo u naš glavni grad, i period od skoro tri decenije potpuno je opustošio sjever Crne Gore. Treba da vratimo život sjeveru. Sad imamo podatke koji su dovoljni za formiranje prostornog plana Crne Gore. Treba promijeniti strategiju, i ne možemo zanemariti sjever čije opštine čine teritiorijalno više od pola površine Crne Gore”, naglasio je Đurović.

Mihailo Anđišić osvrnio se na proces sprovođenja popisa i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izbjegnut bojkot, i da je postignut koncenzus.

“Podaci su peliminarni i u narednih pola godine nećemo imati zvanične podatke”, istakao je on.

Dodao je da za njega rezultati ne predstavljaju iznenađenje.

“Ključna dilema je bila da li ćemo imati veći ili manji broj stanovnika u odnosu na popis od 2011. godine. Formalno je to dva odsto više, ali ostaje pitanje nerezidenata. Ukoliko njih odstranimo to će broj građana biti opao u odnosu na 2011. godinu”, istakao je Anđušić.

Kaže da treba podsjetiti da je strategija razvoja naše države u prethodnih 20 godina bila usmjerena na razvoj sjevera.

“Vlade prije 2020. godine su ulagale novac u razvijanje projekata na sjeveru. Vlade posle 2020. godina su samo završile projekte koje su ranije vlade pokrenule”, smatra Anđušić.

Glavno pitanje i problem jeste egzodus sa sjevera, pogotovo mladih ljudi, smatra on.

“Politika regionalnog razvoja nije bila iznijansirana”, rekao je Anđušić i naveo da razloge za iseljavanje vidi u ekonomskom i obrazovnom faktoru.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve