Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Prosvjetni radnici idu na protest, obratiće se ambasadama i sudovima

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su prosvjetari u Crnoj Gori ogorčeni zbog najave da im plate neće biti povećane od januara 2024. godine

Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet raspravlja se o Predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu. Budžetom su izvorni prihodi za narednu godinu planirani na 2,7 milijardi eura, a izdaci na 3,48 milijardi eura.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su prosvjetari u Crnoj Gori ogorčeni zbog najave da im plate neće biti povećane od januara 2024. godine.

“To je grubo kršenje granskog ugovora. Pritom idemo u Evropsku uniju, nespojivo mi je da se ovoliko krši vladavina prava. Obratićemo se ambasadama i evropskim parlamentarcima”, dodao je Božović, poručujući da će se obratiti i poslaničkim klubovima.

Najavio je da će biti i protesta, a obratiće se i sudovima.

“Država će izgubiti tako 25 miliona eura na račun advokatskih troškova. Sa tim novcem možemo napraviti i vrtić i školu. Tražimo samo da se ispoštuje zakon”, istakao je Božović.

Rakočević: Nijedan predstavnik vlasti nije pročitao granski ugovor

Nezadovoljan je i predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, koji tvrdi da nijedan predstavnik vlasti nije otvorio i pročitao granski kolektivni ugovor Uprave i pravosuđa.

“To je pokazatelj neozbiljnosti i nepoštovanja. Prošla su vremena praznih obećanja i nepoštovanja propisa i ostalih marifetluka. To danas više ne prolazi. Hrabre rodoljube ostavljate bez posla. Očekujemo da se novac ne rasipa kako kome odgovara”, dodao je on.

Dabović: Ne zavidim Ministarstvu finansija na narednoj godini

Član Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović naglasio je da je primarni deficit negativan i da fiskalna pravila nalažu planiranje pozitivnog rezulatata, što je kako je kazao, možda jedna od manjkavosti vezana za fiskalnu usklađenost i pravila ponašanja.

On je dodao i da mandatorni izdaci budžeta brzo rastu, što značči da su rezultat donošenja ili izmjene sistemskih propisa vezanih za socijalna davanja.

Dabović je kazao i da Vlada u odnosu na budžet planira skromno zaduženje ali i da ne zavidi Ministarstvu finansija na narednoj godini, u kojoj je rekao da će biti dosta problema.

“Kada je u pitanju plan za 2024. nedostajući novac za Fond PIO, ako uporedimo potrošnju Fonda sa namjenskim izvorima finansiranja, je 184 miliona. Za Fond zdravstva 421 miliona i 31 miliona eura za Zavod za zapošljavanje”, kazao je Dabović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve