Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Pregovori Rusije i Ukrajine i koronavirus u Kini spustili cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 4,62 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,45 dolara nižoj cijeni, od 103,88 dolara, prenosi Hina

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 108 dolara u očekivanju novog kruga pregovora Ukrajine i Rusije o okončaju sukoba, koji su se poklopili sa zabrinutošću ulagača za potražnju iz Kine zbog novog talasa covida 19.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 4,62 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,45 dolara nižoj cijeni, od 103,88 dolara, prenosi Hina.

Cijene nafte rastu još od prošle godine, podstaknute snažnim oporavkom potražnje od koronakrize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika. Snažan podsticaj bile su im i sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Sankcije su bankama otežale plaćanja, a ruski proizvođači teško pronalaze i prevoz, budući da logističke i trgovinske firme strahuju od sankcija. Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su embargo na rusku naftu, ali to nije previše uznemirilo tržišta zbog njenog malog udjela u američkom uvozu energenata.

Na početku sedmice pažnja tržišta usmjerena je na novi krug ukrajinsko-ruskih pregovora. Pregovarači će razgovarati video vezom, a nakon pregovora tokom vikenda bili su optimistični, sugerišući da bi se pozitivni rezultati mogli pokazati već za nekoliko dana, navodi Reuters.

Ruska proizvodnja nafte i gasnog kondenzata porasla je u martu na 11,12 miliona barela dnevno (bpd), izjavila su za Reuters dva upućena izvora, uprkos sankcijama na rusku naftu.

Rusija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda zajedno i isporučuje oko sedam miliona barela dnevno, što odgovara sedam odsto svjetske ponude.

Trgovce je istovremeno zabrinuo rast broja novozaraženih covidom 19 u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte i drugom potrošaču, nakon SAD-a. Visokozarazna varijanta omikron širi se u više kineskih gradova, od Šangaja do Shenzhena.

Broj novih slučajeva zaraze tokom jednog dana popeo se na najviši nivo u posljednje dvije godine, s 1,44 hiljade novopotvrđenih slučajeva koronavirusa 13. marta.

“Osim zbog novih razgovora Ukrajine i Rusije, pretpostavljam da cijene nafte pale na početku sedmice i zbog novih lockdowna u Kini”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Kočnica cijenama bila je i poruka Indije da će preduzeti “odgovarajuće” korake kako bi obuzdala rast cijena nafte, signaliziravši da bi na tržište ponovo mogla plasirati naftu iz strateških rezervi. Vlada je u novembru prodala pet miliona barela kako bi ublažila inflatorne pritiske.

Indijska vlada istovremeno razmišlja o kupovini ruske nafte i druge robe, po sniženim cijenama, uz plaćanje transakcijama u rupijama i rubljima, izjavila su dva indijska zvaničnika.

“Rusija nudi naftu i drugu robu uz velike popuste. Rado ćemo to prihvatiti. Moramo riješiti neke probleme, kao što su tankeri, osiguranje i (naftna) mješavina. Kada ih riješimo, prihvatićemo ponudu s popustom”, rekao je jedan zvaničnik indijske vlade.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao 113,29 dolara, što znači da je pojeftinio 3,94 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve