Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Predstavnici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje obišli vodoizvorište Bolje sestre

Kako su naveli, kada je u pitanju uticaj klimatskih promjena na izdašnost izvorišta zaključeno je da generalno postoje indicije da se u narednom periodu na globalnom prostoru jadranskog sliva Crne Gore može očekivati smanjenje padavina

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović, član Odbora, Predrag Sekulić i članice Odbora Danijela ĐurovićJelena Božović i Suada Zoronjić zajedno su sa direktorom Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Josipom Đuraškovićem, tehničkim direktorom Ivanom Špadijerom i vodećom inženjerkom Marijanom Zenović, obišli lokaciju vodoizvorišta Bolje sestre kako bi se upoznali sa posljedicama antropogenih aktivnosti u neposrednoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta, stanjem vodoizvorišta i pregledom situacije uzrokovane ekpoatacijom pijeska i šljunka, saopšteno je iz Skupštine.

Tom prilikom su se, kako je saopšteno, upoznali, da je “2010. godine minimalna izdašnost iznosila između 2000-2200 l/s, u periodu 2010-2015. na profilu preliva je izmjeren protok od 1400-2000 l/s; tokom 2015. i 2016. godine minimalna izdašnost izvora Bolje sestre iznosila je između 1300 – 1500 l/s, što je na donjoj granici količina potrebnih u drugoj fazi, u periodu između 2017. i 2019. godine dolazi do dodatnog blagog pada izdašnosti u odnosu na prethodni period pri čemu se srednja minimalna izdašnost smanjuje sa oko 1200 l/s do 1000 l/s,tokom 2020. godine dolazi do naglog i dramatičnog pada izdašnosti sve do vrijednosti od 334 l/s i tokom 2021. godine dolazi do dodatnog pada, kada je izmjerena do sada najniža vrijednost protoka na prelivu od svega 265 l/s”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, kada je u pitanju uticaj klimatskih promjena na izdašnost izvorišta zaključeno je da generalno postoje indicije da se u narednom periodu na globalnom prostoru jadranskog sliva Crne Gore može očekivati smanjenje padavina.

Obilazak vodoizvorišta Bolje sestre
Obilazak vodoizvorišta Bolje sestre

“U elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je rađen za potrebe projekta regulacije vodotoka rijeke Morače iz 2011. godine, navedeno je da je u cilju adekvatne zaštite izvorišta Bolje sestre neophodno da se ograniče svi iskopi do kote 10mnm, kao i da je smanjeni hidraulički gradijent između Grbavaca i Boljih sestara smanjio brzine i doticaje podzemnih voda, što je utvrđeno u okviru sprovedenih studija i istražnih radova. Razgovarano je o dugoročnim rešenjima kao što su: zahvatanje i transport vode iz dodatnih izvora u zoni Malog Blata; remedijacija korita rijeke Morača i uspostavljanje pređašnjeg stanja podzemnih voda; izgradnja novog vodozahvata, bunarskog tipa, kojim bi se voda izvorišta Bolje sestre zahvatala sa nižih kota, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda na lokaciji Bolje sestre. Takođe, ukazano je i na neophodna kratkoročna rešenja kao što su povremena izgradnja privremenih nasipa u koritu rijeke Morača i nabavka i ugradnja postrojenja za prečišćavanje vode iz neposredne blizine izvorišta, kapaciteta 300-500 l/s”, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da je Uprava Regionalnog vodovoda, u cilju zaštite i kontrole, uspostavila direktnu saradnju sa Upravom policije, čime je uspostavljen novi modalitet podnošenja prijava o uočenim nelegalnim radnjama, čime je ostvaren pomak u odnosu na prethodni period.

“Terenski obilazak je bio priprema predstavnika Odbora za sjednicu na kojoj će se održati kontrolno saslušanje mr Aleksandra Stijovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prof. dr Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dr Danila Mrdaka, državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ilira Harasanija, direktora Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore i Josipa Đuraškovića, izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve