Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Jedinstven stav da država zajedno sa lokalnim samoupravama treba da upravlja linijom Kamenari – Lepetane

Vujović održala sastanak sa državnim sekretarom MKI, direktorom JP Morsko dobro i predsjednicima opština Tivat, Herceg Novi i Kotor

Predsjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Tamara Vujović se sastala sa Ismetom Latićem, državnim sekretarom Ministarstva kapitalnih investicija, Mladenom Mikijeljom, direktorom JP „Morsko dobro‟, Željkom Komnenovićem, predsjednikom opštine Tivat, Stevanom Katićem, predsjednikom opštine Herceg Novi i Vladimirom Jokićem, predsjednikom opštine Kotor.

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje je u okviru svojih nadležnosti, koje se tiču pitanja razvoja turizma, turističke djelatnost i ugostiteljstva i sa njima vezanih djelatnosti, a u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, održao sastanak na temu odvijanja pomorskog saobraćaja trajektnom linijom “Kamenari-Lepetane”, uzimajući u obzir uticaj odvijanja pomorskog saobraćaja na turističku sezonu.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija je podsjetio na zakonske okvire u kojima mora djelovati pomorski saobraćaj kada je u pitanju prevoz trajektom, na ulogu Uprave pomorske sigurnosti koja, između ostalog, nalaže uslove i pravila, koja se moraju ispuniti za bezbjedno obavljanje saobraćaja i to da je firma upisana u CRPS i da je registrovana za prevoz putnika, da svakodnevno i tokom cijele godine obavlja saobraćaj, da vrijeme putovanja na linijama kraćim od 1 nautičke milje ne može biti duže od 45 minuta, da je potrebno imati evidenciju broja prelazaka za vozila.

“Ukazao je da pravo na obavljanje djelatnosti prevoza trajektom između pristaništa i pravo na izgradnju, korišćenje i održavanje pristaništa i privezišta, se stiču dodjelom koncesije i da se koncesija dodjeljuje na period do 30 godina, kao i na prethodne analize koje se moraju učiniti da bi se pokrenula dodjela koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama. Međutim, istakao je da je potrebno unaprijediti ili izmijeniti zakonodavni okvir, u dijelu da kada se prepoznaje javni interes, da se ne mora raspisati javni poziv za dodjelu koncesija, već da primjenom odgovarajućeg modaliteta da trajektnom linijom upravlja država i lokalne samouprave. Na taj način, kako gospodin Latić saopštava, moglo bi biti zakonito, da državno preduzeće JPMD u saradnji sa opštinama, obavlja saobraćaj”, saopšteno je iz Skupštine.

Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro je predstavio plan nabavki plovila i naveo da će JP Morsko dobro kompletnu investiciju realizovati iz sopstvenih sredstava.

“Očekuje da će do 15. aprila biti nabavljeno i operativno šest plovila (dva trajekta kapaciteta veća od 60 vozila, dva trajekta kapaciteta od 45 do 60 vozila i dva trajekta kapaciteta od 20 do 30 vozila), ukupne nosivosti vozila veće, nego što je bila flota ,,Pomorskog saobraćaja”. On je iskazao spremnost da se pri formiranju cijene prevoza, vodi računa o pogodnostima za stanovnike Herceg Novog, Kotora i Tivta, da određene službe budu oslobođene plaćanja i da će se prema njihovim procjenama investicija vratiti za dvije godine, kao i da nema ništa protiv formiranja specijalizovanog preduzeća sa opštinama Herceg Novi, Kotor i Tivat”, kazao je Mikijelj.

Takođe, dao je pojašnjenja vezano za ispunjenost uslova, upis u Centralni registar, naveo je da će nakon instalacije softverskog rješenja postojati evidencija broja ukrcanih vozila, što je u skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe neophodno u cilju postizanja bezbjednog funkcionisanja ovog prevoza na čemu JP Morsko dobro kontinuirano radi. Saopštio je da su bile dvije inspekcijske kontrole broda ,,Vasilije,, koji trenutno saobraća i da se radi na ispunjavanju svih predviđenih uslova od strane JP MD.

Predsjednici bokokotorskih opština Katić, Komnenović i Jokić su govorili o potrebi uspostavljanja zajedničkog specijalizovanog preduzeća od strane države i lokalnih samouprava, koje bi upravljalo ovom trajektnom linijom, uz nadu da će dinamika nabavki plovila, pratiti dinamiku pojačanja turističkog prometa, kao i da će opštine na čijem se obalnom području nalaze privezišta imati određene benefite.

Oni su istakli brojne situacije i stanja, koje su prepoznate kao problem u bokeškim opštinama i akvatorijumu, a koje nijesu dobro zakonski riješene (pilotaža kruzera, slobodni saobraćaj u Boki, problem ,,Plave špilje”, naplata tunela ,,Sozina”, proble organizovanog autobuskog prevoza). Takođe, čulo se jedinstveno mišljenje predsjednika bokeških opština o potrebi dugoročnog rješavanja saobraćajne infrastrukture kroz Boku, sa posebnim akcentom na pronalaženje jednog rješenja za funkcionalno odvijanje saobraćaja kroz Boku kotorsku, bilo da se radi o podmorskom tunelu Herceg Novi – Luštica, ili izgradnjom mosta, a da se odluka donese kroz plansku dokumentaciju, odnosno Prostorni plan Crne Gore.

Sastanak je sumiran predlogom sljedećih zaključaka:

• Jedinstven je stav da država, zajedno sa lokalnim samoupravama treba da upravlja linijom Kamenari – Lepetane i izražena je nada da se tranzicija u radu i nabavka plovila, neće odraziti na kvalitet i bezbijednost usluge i da slijedi veliki izazov da se ovaj zadatak uspješno izvede.

• U cilju obezbjeđenja kvalitetnog rješenja, predlaže se nadležnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da uradi analizu zakonskog okvira koji se tiče zakonske odredbe o koncesiji, u odnosu na unutrašnji pomorski saobraćaj trajektom.

• Predloženo je da se održi zajednički sastanak Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet , u Herceg Novom, na ovu temu.

• Konstatovano je da se, kada je riječ o trajektnom saobraćaju, radi o kratkoročnom rješenju saobraćaja kroz Boku, ali da kroz planska dokumenta, treba strateški odrediti način za bolje saobraćajno povezivanje obala (podmorski tunel ili most).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve