Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Obezbjediti novi pristup u cilju smanjenja uticaja klimatskih promjena

Iako su ovom događaju prisustvovali predstavnici parlamenata različitih kultura, jezika, tradicija i pravnih sistema, svima je zajednička briga za budućnost i opredijeljenost ka kreiranju zdravog okruženja za sadašnje i buduće generacije

Neophodno je obezbijediti novi pristup ostvarenju ciljeva koji se odnose na smanjenje uticaja klimatskih promjena i postizanje ciljeva održivog razvoja, poručeno je sa pripremnog parlamentarnog sastanka za 26. konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) koja se održava 8. i 9. oktobra u Rimu, Italija.

Sastanku je prisustvovala i delegacija skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje koju predvodi poslanik Dragan Krapović, a u Rimu su i poslanici Danijela Đurović i Slaven Radunović.

Kako su saopštili iz Skupštine, drugog radnog dana Pripremnog parlamentarmog sastanka COP 26, delegacija Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje prisustvovala je audienciji koju je za učesnike navedenog događaja u Vatikanu upriličio papa Franjo, poglavar Katoličke crkve.

“Papa Franjo je u svom obraćanju ukazao na značaj zajedničke borbe sa izazovima klimatskih promjena, na nužnost saradnje, na konstantno traženje jedinstva u različitosti, na promovisanje tolerancije, solidarnosti, razumijevanja i uvažavanje potreba i stanovišta drugih, na neophodnost razvijenih država da pomognu zemljama u razvoju. Istakao je da samo zajedničkim naporima i zajedničkim djelovanjem možemo sačuvati “kuću svih nas” i unaprijediti život svih, bez izuzetka”, navedeno je u saopštenju.

Nakon posjete Vatikanu, dodaju, učesnici Pripremnog sastanka su nastavili svoje aktivnosti na sesijama.

“Na njima je naglašeno koliku opasnost predstavljaju klimatske promjene i kakve dugoročne posljedice mogu izazvati i na nužnost hitnog reagovanja parlamenata širom svijeta kroz njihovu zakonodavnu, ali budžetsku i svaku drugu aktivnost. Ukazano je na potrebu još veće posvećenosti svih kako bi se dosegla “klimatska pravda” i kako bi put zelenog oporavka zaista rezultirao željenim efektima. Istaknuto je da je neophodno obezbijediti novi pristup ostvarenju ciljeva koji se odnose na smanjenje uticaja klimatskih promjena i postizanje ciljeva održivog razvoja uopšte”, dodaje se u saopštenju.

Prisutni su izrazili velika očekivanja od predstojećeg COP-a 26 sa nadom da će aktivnosti koje će se sprovoditi spriječiti dalji rast temperature na globalnom nivou.

Na kraju je zaključeno da, poručuju iz Skupštine, iako su ovom događaju prisustvovali predstavnici parlamenata različitih kultura, jezika, tradicija i pravnih sistema, svima je zajednička briga za budućnost i opredijeljenost ka kreiranju zdravog okruženja za sadašnje i buduće generacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve