Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Potrošačke cijene veće 4,3 odsto nego prošle godine

''Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3 odsto'', istakli su u MONSTAT-u

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,4 odsto. Potrošačke cijene u februaru 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3 odsto, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

U MONSTAT-u kažu da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila; povrće; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; usluge za održavanje i popravku stanova; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; ulja i masti.

“Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3 odsto”, istakli su u MONSTAT-u.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u februaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz (2,4 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,1 odsto); Ostala dobra i usluge (jedan odsto); Hrana i bezalkoholna pića (0,4 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,2 odsto); Zdravlje (0,1 odsto); Rekreacija i kultura (0,1 odsto), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,6 odsto); Alkoholna pića i duvan (-0,3 odsto); Restorani i hoteli (-0,2 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve