Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja

''Damjanović je istakao da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune'', ističe se u saopštenju

Tim Ministarstva finansija na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem razgovarao je sa vodećim ekonomistima Svjetske banke (SB) za Crnu Goru o progresu koji je postignut u pripremi novog Zajma zasnovanog na javnim politikama ( DPL), kao i analizi rezultata ostvarenih kroz implementaciju Garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG 1 i PBG 2) odobrenih 2018. godine i 2020. godine, saopšteno je iz MF-a.

Marc Schiffbauer, viši ekonomista SB, pohvalio je povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini, kao i dosadašnje reforme koje je Vlada sprovela u oblasti fiskalizacije, formiranje Fiskalnog savjeta ali i značajne pomake u oblasti poreza i javnih nabavki.

Christos Kostopoulos, koji će u narednom periodu biti vodeći ekonomista SB za Zapadni Balkan, istakao je da je u pripremi Izvještaj (ICR), koji se odnosi na procjenu učinka podrške SB pružene u okviru PBG 1 i PBG 2 serije, uz napomenu da treba uzeti u obzir i specifičan kontekst u kojem su podrške opredijeljene, naročito podatak da je PBG 2 program odobren pred samu pandemiju koronavirusa, što je moralo imati određeni uticaj na dinamiku izvršavanja preuzetih obaveza”. navodi se u saopštenju.

Naglašavajući da se uspješnost izvršenja datih obaveza, sagledava i kvantitativno i kvalitativno, poručeno je da je potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja, što je predsulov „ozelenjavanje“ ekonomije i ostvarenje napretka u toj oblasti.

“Damjanović je istakao da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune”, ističe se u saopštenju.

Radnom sastanku u ime Svjetske banke prisustvovali su i Milan Lakićević, ekonomista i Denis Mesihović, službenik za operacije, a u ime Ministarstva finansija državni sekretari dr Ilija Vukčević i Miloš Medenica, kao i Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet i Svetlana Vukićević, generalna direktorica Direktorata za državni trezor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve