Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Potpisani ugovori sa preduzetnicama, Raičević najavio nastavak podrške preduzetništvu i samozapošljavanju

Na Javni poziv za pristiglo je 45 prijava, dok je njih 30 odabrano za obuku “GET Ahead” u okviru projekta, nakon čega su polaznice mogle da apliciraju sa biznis planom. Nakon selekcije biznis planova sa kojima su aplicirali podržano je sedam najboljih preduzetnica.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević potpisao je ugovore za finansijsku i mentorsku podršku sa preduzetnicama čiji biznis planovi du podržani preko programa “Snažne žene-snažan Bar”. Ukupna sredstva opredijeljena za ovaj projekat iznosila su oko 45.000 eura dok vrijednost pojedinačne podrške svakom biznis planu iznosi 6.212 eura, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Na Javni poziv za pristiglo je 45 prijava, dok je njih 30 odabrano za obuku “GET Ahead” u okviru projekta, nakon čega su polaznice mogle da apliciraju sa biznis planom. Nakon selekcije biznis planova sa kojima su aplicirali podržano je sedam najboljih preduzetnica.

“Podršku su dobile Dina Crnovršanin sa biznis idejom “Smart office”, Edina Muratović sa biznis idejom “Antivari”, Andrijana Marstijepović i njena biznis ideja “When in Montenegro”, zatim Ljiljana Dobrković i biznis ideja “TRIO D”, Marina Markovlović sa biznis idejom pod nazivom “Arhitekturom do boljeg životnog prostora”, Mirjana Popović za biznis ideju “Grooming salon “Urban pet”, kao i Jasminka Sjekloća i njen biznis plan “Kozmetički studio za njegu”, navodi se u saopštenju.

Glavni ciljevi intervencije „Snažne žene- snažan Bar“ su smanjenje nezaposlenosti žena, osnaživanje ženskog preduzetništva na lokalnom nivou, unapređenje neformalne edukacije žena u oblasti poslovnih vještina, podsticanje motivacije i jačanje samopouzdanja nezaposlenih žena, promocija inovativne politike zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, te pružanje doprinosa socio-ekonomskom razvoju lokalne zajednice posredstvom partnerstva za zapošljavanje.

Raičević je poručio da je ovaj projekat samo još jedna potvrda da misija Opštine da kroz progame podrške samozapošljavanju ide u pravcu kreiranja novih radnih mjesta, realna i ostvarljiva. On je podsjetio da su uspješno sprovedene već dvije linije podrške, preduzetništvu i ženama preduzetnicama, putem kojih je u posljednje dvije ipo godine plasirano preko 500.000 eura grant sredstava za nove biznise i kreiranje novih radnih mjesta.

“Preko 65 odsto podržanih biznis ideja bile su ideje koje su došle od žena i to je još jedna potvrda da su žene odvažnije i hrabrije i da su žene snažnije, kako i ovaj program poručuje”, kazao je Raičević.

“Program Snažene žene-snažan Bar imao je za cilj, ne samo kreiranje biznis planova, već i svojevrsne obuke koje su organizovane na kvalitetan i zanimljiv način, kroz koje je prošlo 30 žena, što je svojevrsni benifit za sve naredne programe jer je znanje najvažnije za pokretanje sopstvenih biznisa” rekao je predsjednik Opštine i posebno se zahvalio potpredsjednici Tanji Spičanović koja je rukovodila čitavim procesom kao i Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Opštine Bar i njegovim članovima.

Raičević je najavio da će Opština u narednom periodu kroz dodatna sredstva što sa nivoa lokalne uprave, što kroz podršku međunarodnih partnera, nastaviti dobar trend koji ima za cilj smanjenje nezaposlenosti i podršku samozapošljavanju.

Program „Podrška razvoju ženskog preduzetništva: Snažne žene- snažan Bar“ Opština Bar realizuje u sklopu projekta „World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery“, kojeg sprovodi Međunarodna organizacija rada, uz finansijsku podršku Fonda za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije i Britanske ambasade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve