Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

RAIČEVIĆ VODI RAČUNA O BEMAX-U IAKO UGROŽAVAJU ZDRAVLJE MJEŠTANA: Asfaltna baza u zoni zaštićenog područja na pjeni od mora

Raičević, međutim, ne mari mnogo za investicije u turizmu kojima bi Čanj dobio novu perspektivu. Važnije mu je, kako stvari stoje, da kontroverzni BEMAX bude zadovoljan, pa je dozvolio kamenolom, asfaltnu i drobiličnu bazu na samo par stotina metara od gradilišta hotelskog kompleksa i mora

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i njegovom uticaju na životnu sredinu za Opštinu Bar biće održana danas u Sali Skupštine Opštine Bar u periodu od 10 do 13 sati. Ovo će biti prava prilika da se nadležni u prostornom planiranju upoznaju sa urbanističkim haosom u ovoj Opštini i potencijalno sumnjivim poslovima rukovodstva Opštine na čelu sa Dušanom Raičevićem. Prije svega, o poslovima sa čuvenom kompanijom BEMAX kojima se, odlukom Raičevićeve administracije, dozvoljava da prave asfaltnu bazu na lokalitetu Haj Nehaj, u zoni zaštićenog područja, tik uz tvrđavu Haj Nehaj kao zaštićeno kulturno dobro, i u blizini naseljenih područja Sutomora, Mišića, Čanja…

Sve to nije bilo dovoljno Raičeviću da “odoli” uticaju BEMAX-a. Da je Raičeviću od turizma važniji BEMAX, kompanija koja se godinama u javnosti poistovjećuje sa gangom i dovodi u vezu sa najtežim krivičnim djelima, dokazuje i činjenica da je dozvolio kamenolom i asfaltnu bazu na oko 500 metara od područja gdje se realizuju turistički projekti visoke kategorije- IHG dva resorta u Čanju. Riječ je o InterContinental Hotels Group, jednoj od vodećih svjetskih brendova u hotelijerstvu, sa kojim je investitor potpisao 25-godišnji sporazum kojim predmetni kompleks-hotel postaje dio IHG brenda. Ovaj poslovni odnos predviđa određenu dinamiku i uslove za realizaciju kroz veoma zahtjevne standarde, čije nepoštovanje ugrožava ukupan poslovni aranžman.

Ako vlasnik BEMAX-a Ranko Ubović (lijevo) kaže svom potrčku Dušanu Raičeviću (desno) da su asfaltna baza i kamenolom odlični za razvoj turizma, onda se na to samo klima glavom. Ako zatreba, Raičević BEMAX-u možda dozvoli da počnu da betoniraju plaže

Raičević, međutim, ne mari mnogo za investicije u turizmu kojima bi Čanj dobio novu perspektivu. Važnije mu je, kako stvari stoje, da kontroverzni BEMAX bude zadovoljan, pa je dozvolio kamenolom, asfaltnu i drobiličnu bazu na samo par stotina metara od gradilišta hotelskog kompleksa i mora.

BEMAX-ov gradonačelnik Raičević je imun i na stavove svojih građana koji su peticijom tražili zatvaranje kamenoloma. U peticiji koju je potpisalo 169 građana ovog područja navodi se da se na lokaciji Haj Nehaj  otvorio kamenolom za eksploataciju kamena i da su instalirana drobilična postrojenja i betonjerke za proizvodnju agregata i betona.

“Po našim saznanjima se za iste izdaje dozvola za privremene objekte od strane Opštine Bar. Miniranja, danonoćni rad mašina, drobiličnih postrojenja i betonskih baza nam nesumnjivo pričinjavaju veliku štetu. Obezvrjeđuju našu imovinu, ugrožavaju naše zdravlje i pričinjavaju veliku ekološku štetu na potezu od Čanja do Sutomora” navode mještani u peticiji i dodaju da je vrhunac njihovih saznanja inicijativa za montiranje i puštanje u rad asfaltnog postrojenja kompanije BEMAX na navedenoj lokaciji.

Zbog toga imaju jasnu poruku za Raičevića:

“Osvijestili smo se, postajemo sjesni štete koja nam se pričinjava, činjenice da se duž crnogorskog primorja ostvaruju profiti na štetu svih nas” navode mještani u peticiji.

Kakav turizam i elitni hotelski kompleksi, Haj – Nehaj idelano mjesto za asfaltnu bazu, po BEMAX-u i Raičeviću

Oni su pozvali  sve ekološke aktiviste i organizacije, državne institucije, političke partije koje dijele vrijednosti koje zagovaraju, turističke organizacije da im se pridruže, a od Opštine traže da hitno obustave-zabrane postavijanje asfaltne baze, da u najkraćem roku, a najkasnije do maja ukinu sve privremene dozvole za objekte privremenog karaktera, betonske baze i drobilna postrojenja, da PUP-om Bara planiraju sportske i parkovske površine na predmetnom prostoru i da urade DUP-ove koji su ujedno osnov za infrastrukturu dostojnu normalnog čovjeka.

“Ako je turizam naša glavna razvojna grana, učinite da bude tako. Mi hoćemo naša prava da branimo uokvirima institucija naše opštine i države koja uključuju proteste, blokade i slično”, navodi se na kraju peticije.

Dušan Raičević: Važno je da su odijelo i fotografija ispeglani, tompus u džepu i separe rezervisan, za ostalo će BEMAX da se pobrine

Kakav je odnos Opštine prema ovim zahtjevima, najbolje govori rasprava u lokalnom parlamentu ovim povodom. Odbornici se žale da „kada je u pitanju BEMAX sve kočnice, svi zidovi, sve strukture i armature padaju i oni grade ono što im volja. Nama je ‘najpotrebnija’ asfaltna baza BEMAX-a, a neko ko ne može da preživi od danas do sjutra ne može da dobije rashladnu vitrinu za sladoled ili aparat za kokice. Čudno je što se ovdje potreba BEMAX-a percipira i vodi se računa o njihovim potrebama, iako nam uništava životnu sredinu, a ne o potrebama i naših građana da prežive”, čulo se u opštinskom parlamentu. Odgovor na ove dileme Raičević ostaje dužan prije svega svojim građanima, mještanima ovog lokaliteta koji žele turizam, razvoj, hotele, i kako su sami rekli, život dostojan čovjeka.

Vodeći se javnim interesom, Portal Aktuelno će pratiti ovu temu i sve druge koje se tiču kontroverznog predsjednika Opštine Bar Raičevića koji se stavio u službu kompanije čije su glavne ”preporuke” u svijetu ”biznisa”, povezanost sa najtežim krivičnim djelima, prije svega švercom cigareta i narkotika.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
12.03.2024-10:50 10:50

Taj Hotel ce biti..prvoklasni..ako se izgradi..Opstina ce dobiti veliki porez.a i korist…tako su jurisali na Porto-Montenegro..a sad je Brend..ljepota..Ja licno cesto idem tamo..na rucak..uzivanje..

Sta mi se ne svidja..ona srbijanska nacisticka crkva..u sred Bara..toliko je odvratna..na tu gradnju se niko nije bunio..a na vrtice…Hotele..cinite urbenes,,
Ja volim Aktuelno..ali ne mogu biti uvijek vaseg misljenja…ja mislim da je to normalno…