Poreska uprava potpisala je ugovor za nabavku sistema za onlajn elektronsku fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija u realnom vremenu u Crnoj Gori, nakon tenderskog postupka sprovedenog u skladu sa pravilima Svjetske banke, u cilju primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara naredne godine.

Poreska uprava

Kako je saopšteno iz PUCG, u skladu sa projektnim planom iz tenderske dokumentacije u toku je definisanje detaljnog plana aktivnosti sa vremenskim okvirom za realizaciju pojedinačnih aktivnosti, kako u periodu razvoja sistema za onlajn elektronsku fiskalizaciju, tako i u trogodišnjem periodu održavanja.

“U toku su i aktivnosti na izradi tehničke i funkcionalne specifikacije za krajnje korisnike, koje će omogućiti poreskim obveznicima da prilagode svoje fiskalne sisteme za prenos podataka o izvršenom prometu. Iste će biti objavljene na internet starnici Poreske uprave Crne Gore o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Na isti način javnost će biti obaviještena o datumu postavljanja sistema za testiranje”, dodaju u toj instituciji.

Podsjećamo, projekat elektronske fiskalizacije se sprovodi kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, što je posebno potvrđeno tokom pandemije Covid-19.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve