Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslodavci se suočavaju sa brojnim problemima

Naveo je i da dostojanstveni rad traži i dostojanstvene uslove za poslovanje

U organizaciji Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) u Podgorici je održan  Okrugli sto na temu „Značaj socijalnog dijaloga u periodu oporavka od krize“.

Događaj je, kako je saopšteno iz SSCG, organizovan u sklopu Projekta „Sindikati za pravedan oporavak-jačanje uloge sindikata u ublažavanju posledica Covid 19 krize“.

„Bez odlučnih i ciljanih napora da se ubrza otvaranje dostojanstvenih radnih mesta, podrže najugroženiji članovi društva i oporave najteže pogođeni ekonomski sektori, ekonomski efekti pandemije mogli bi se osjećati godinama i to uz rast nejednakosti i siromaštva. Jer ova kriza nije bila i ne može biti samo zdravstvena. Ona je uvijek istovremeno i ekonomska, i finansijska, i socijalna”, kazao je u uvodnoj riječi generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica.

Aleksandar Memčević, direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja naveo je da su u ovom Ministarstvu u procesu pregovora sa socijalnim partnerima u vezi donošenja izmjena i dopuna Zakona o radu koji za cilj ima transponovanje direktiva Eu, sa posebnim osvrtom na uspostavljanje balansa između poslovnog i privatnog života zaposlenih, kao i rada na daljinu.

„Ovo je jedan od najboljih načina provjere dosadašnjih rješenja u praksi“, kazao je Memčević.

Predsjednik Skuštine UPCG, Slaviša Šćekić je kazao da je socijalni dijalog opšti interes, ali i da je potrebna odgovornost svih aktera, pogotovo onih koji, kako kaže, u ovom momentu kreiraju politke.

Naveo je i da dostojanstveni rad traži i dostojanstvene uslove za poslovanje.

Kako je kazao, poslodavci se suočavaju sa brojnim problemima prilikom finansiranja biznisa počevši od komplikovanih procedura do izuzetno visokih kamatnih stopa.

Miodrag Pantović iz Regionalne kancelarije ETUC iz Beograda je naveo primjere uporedne prakse iz EU zemalja u ogledu korištenja socijalnog dijaloga z aprevazilaženje krize, te istakao da „bez jakih sindikata nema dobrog socijalnog dijaloga.“

Na kraju, kako navode iz SSCG, učesnici su se složili da treba pristupiti iznalaženju konkretnih rješenja za sektor trgovine, koji zapošljava preko 40.000 radnika i gdje nema zaključenog Granskog kolektivnog ugovora, te da je obaveza svih formiranje i podsticanje rada lokalnih socijalnih savjeta, koji bi u velikoj mjeri doprinijeli razvoju socijalnog dijaloga, kao ito da bez iskrene posvećenosti socijalnih partnera nema ni kvalitetnih rješenja za zaposlene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve