Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (7): U Kolašinu 150 eura, u Andrijevici 14

Budući investitori stoga neće imati dilemu da li da ulažu na teritoriji Opštine Kolašin za deset puta veću naknadu od andrijevačke, koja će postati posebno atraktivna nakon probijanja tunela kroz Bjelasicu koji bi trebalo da bude završen ove godine

Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Andrijevici, u prvoj zoni iznosi 14 eura, dok je Opština Kolašin Nacrtom odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta planiarala da ta naknada za istu zonu bude čak 150 eura!

Budući investitori tako neće imati dilemu da li da ulažu na teritoriji Opštine Kolašin za deset puta veću naknadu od andrijevačke, koja će postati posebno atraktivna nakon probijanja tunela kroz Bjelasicu koji bi trebalo da bude završen ove godine. Tako će se za svega tri do pet minuta stići od Kolašina 1450 do Jelovice, gotovo netaknutnog bisera Bjelasice, koja je takođe regulisana Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove. Osim toga, i druga dionica auto puta koja je planirana od Mateševa prema Andrijevici, takođe će doprinijeti razvoju ovog dijela Crne Gore i atraktivnosti za ulaganja. Posebna privlačnost budućim investitorima, osim prirodnih ljepota, biće i male takse, koje u Andrijevici za zonu II iznose svega 12 eura, dok je u Kolašinu, zona II predviđena za Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a planirana je da bude čak 100 eura. Osnovna poslovna logika i ekonomska praksa pokazuje da investicije idu tamo gdje im je povoljnije za ulaganje, a povrat uloženih sredstava brži. Poznato je da se investicije uložene u hotele vraćaju za više od 20 godina od završetka, a dodatno opterećenje na lokalnom nivou samo usporava taj povrat i tjera investitore.

Podsjećamo da je novoformirana administracija u Kolašinu, kao jedan od prvih poteza, pripremila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kojim značajno povećava komunalnu taksu u gradu, posebno za prve tri zone.  Nacrtom ovog propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Ovakva poreska politika, ukoliko bude usvojena u Skupštini Opštine Kolašin, zasigurno će preusmjeriti potencijalne investitore prema Andrijevici. Okružena Komovima, Bjelasicom i Prokletijama, ova izrazito planinska opština ima potencijal za razvoj a infrastrukturnim povezivanjem sa Kolašinom kroz Bjelasicu, i nastavkom druge faze auto – puta, dodatno dobija na atraktivnosti.

Tu se posebno izdvajaju prirodne ljepote Jelovice preko koje prolazi novi regionalni put Berane – Kolašin, i za koju je u planu da se spoji iduće godine, a najkasnije do 2025. godine, sa vrhovima uspinjača sa kolašinske strane. Jelovica, planina u masivu Bjelasice, sa istočne strane, prema Beranama i Andrijevici, predstavlja pravi biser i prirodni resurs.

Mnogi vlasnici privatnog zemljišta su u iščekivanju završetka puta i tunela, koji će planinu Jelovicu potpuno približiti auto -putu i turistima iz Podgorice i sa juga Crne Gore. Od Kolašina 1450 do Jelovice, kroz tunel Vranjak ispod Bjelasice, biće svega pet minuta vožnje.

Uz gotovo netaknute prirodne ljepote i infrastrukturno povezivanje, plansku dokumentaciju i konkurentnu poresku politiku, Jelovica će, ukoliko Opština Kolašin realizuje planirano povećanje naknada, privući investitore koje će Kolašin da “otjera”.

U lokalnoj upravi Kolašina moraju da prihvate realnost da je auto put šansa ne samo za ovu opštinu već za čitav sjever Crne Gore koji je bogat resursima. Kako će koja opština privući investicije više ne zavisi samo od entuzijazma pojedinaca koji ulažu i dovode investitore, već i od podsticajnih mjera koje će svaka od opština da ponudi.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. Februara u 11.00 časova.

Portal Aktuelno će u nekoliko nastavaka, radi objektivnog informisanja i uključivanja što većeg opsega stručne i laičke  javnosti, objavljivati uporedne podatke u ovoj oblasti Kolašina i nekoliko drugih opština.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve