Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Vladi odlična ocjena; Milović: Nema boljeg standarda

''Imamo nastup totalne sumanute ekonomske logike: da se bolje živi, a da se manje radi. To je veliki problem i za pojedince i za samu državu. Građani su očekivali bolji životni standard, a to nije došlo za ovih 100 dana Vlade'', ocjenjuje Milović

Predstavnici Vlade zadovoljni su učinkom izvršne vlasti tokom sto dana rada, dok je iz opozicije ukazano da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost zbog rasta cijena i nepostojanja dugoročne ekonomske strategije. To je rečeno u emisiji “Okvir” na TVCG.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kazao je u emisiji “Okvir” na TVCG da je Vlada napravila društvenu koheziju.

“Popis je bila jako važna stvar koju smo riješili. Zadovoljan sam sa svim što je postigla Vlada, a efekti tek slijede. Ako se po jutru dan poznaje, poznavaćemo se po dobru”, dodao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Đeljošaj je kazao da je akcija “Stop inflaciji” nastavljena samo na drugačiji način.

“Djelovali smo preventivno. Pratili smo podatke Monstata kako se kreću cijene. Mi treba da kupujemo domaće proizvode, pa da naša privreda bude konkurentnija”, poručio je Đeljošaj.

Poslanik DPS-a Nikola Milović smatra da je “na sceni pogrešan pristup ekonomskom razvoju”.

“Imamo nastup totalne sumanute ekonomske logike: da se bolje živi, a da se manje radi. To je veliki problem i za pojedince i za samu državu. Građani su očekivali bolji životni standard, a to nije došlo za ovih 100 dana Vlade”, ocjenjuje Milović.

Milović tvrdi da je u Crnoj Gori opala kupovna moć.

“Nakon skromne trpeze u januaru, u februaru su građane sačekali računi. Populistički model je opasan i za privredu. Tako da u ekonomskom smislu Vlada zaslužuje ocjenu tanka dvojka. Ne možemo preko noći da donosimo laka rješenja. Problemi su kompleksni. Ne bih se ja mnogo hvalio suficitom koji je ostvaren”, poručio je on.

Prema riječima potpredsjednice Skupštine Crne Gore i funkcionerke Demokratske Crne Gore Zdenke Popović, naša zemlja mora mijenjati ekonomski model.

“Dugoročnu ekonomsku strategiju Crna Gora nikad nije imala. Nama se donošenje odluka što se tiče ekonomije uvijek dešavalo ad – hok. Ekonomija nam se svela na usluge”, smatra Popović.

Ipak, raduje je što je Vladama od 2020. godine u fokusu građanin, a ne tajkuni i biznismeni.

“Od 90tih godina ne postoji vlada koja je uradila sve ovo za 100 dana kao što je ova Vlada. I ne samo oni, već i parlamentarna većina. Dovoljna su samo imenovanja u pravosuđu. Od mene nemaju prelaznu, već odličnu ocjenu”, kazala je ona.

Popović je pohvalila i opoziciju koja je, prema njenim riječima, bila konstruktivna.

“Ipak, politiku treba izbaciti kad je u pitanju standard građana”, smatra ona.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša tvrdi da Crna Gora nema dugoročni model ekonomskog razvoja.

“Suština je da nemamo koncenzus oko toga”, dodao je on.

Pomenuo je i današnji odbor za bezbjednost.

“Vidjeli smo danas kakve se nevjerovatne stvari dešavaju. Sve to gledaju investitori koji žele da ulažu u Crnoj Gori. Zaduženja i inflacija su takođe problemi. U prethodna tri mjeseca se malo pričalo o ekonomiji”, kazao je on.

Prema riječima ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, njegov resor je zagrizao veliku jabuku.

“Započeli smo veliki broj aktivnosti. ili će ta jabuka pojesti nas, ili se mi moramo sa njom sami izboriti”, istakao je on.

Poručio je da su brojni problemi naslijeđeni iz prethodnog perioda.

“Mi želimo da se postavimo kao stožer energetskog sektora, i da učinimo da se određene devijacije više ne ponavljaju”, zaključio je Mujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve