Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška uspostavljanju avio linije prema Toskani

Učesnici su ocijenili da taj vazdušni most može značajno doprinijeti daljem razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje i biti dodatna, važna kopča Crne Gore za zapadno Evropsko tržište

Crnu Goru i Italiju karakterišu snažne istorijske veze i vrijednosti koje dijele, a potencijal buduće saradnje dvije zemlje naročito se ogleda u sektorima energetike, turizma i trgovine, istaknuto je prilikom sastanka predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore Predraga Mitrovića sa senatorom Manuelom Veskovijem, članom italijanskog Senata i Spoljnopolitičkog odbora i potpredsjednika italijanske delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope u prostorijama Unije.

Na sastanku su razmijenjene nove informacije koje se odnose na inicijativu pokrenutu s ciljem uspostavljanja direktne avio linije između Podgorice i italijanske regije Toskana. Učesnici su ocijenili da taj vazdušni most može značajno doprinijeti daljem razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje i biti dodatna, važna kopča Crne Gore za zapadno Evropsko tržište. U tom smislu, potvrdili su punu otvorenost i najavili podršku aktivnostima čija realizacija može omogućiti ispunjenje takvih planova.

Veskovi je istakao da uz planirane aktivnosti povezivanja crnogorskih sa privrednicima Italije i regije Toskana, treba računati i na mogućnosti koje postoje po pitanju snažnije ekonomske saradnje Crne Gore sa regijom Veneto, odnosno sa centralnim i sjevernim dijelom Italije.

Kako ističu u saopštenju Unije poslodavaca, on je kazao da je funkcija politike da podstiče procese ove vrste, tako da on, s političkog aspekta, podržava najavljene inicijative i planiranu ekonomsku saradnju Crne Gore i Italije po sektorima koji su razmatrani na sastanku u UPCG.

“Mitrović je dvodnevnu posjetu senatora Veskovia i počasnog konzula Alesandra Đanantija Crnoj Gori prepoznao kao veoma značajnu – i s ekonomskog i političkog aspekta. To je objasnio time što su oni tokom boravka u Crnoj Gori, osim sastanka u UPCG, održali i sastanke sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore Aleksandrom Klarićem, ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Ljubomirom Mišurovićem, a što, po ocjeni Mitrovića, ukazuje na posvećenost realizaciji započetih aktivnosti unapređenja ekonomske saradnje Crne Gore i Italije”, navodi se u saopštenju.

Mitrović je istakao da važan, prvi korak u tom pravcu upravo predstavlja zvanična posjeta delegacije Crne Gore regiji Toskana koja će uskoro biti organizovana, uz učešće predstavnika crnogorskih institucija i privrede.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve