Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

PKCG: Organizovan sajam evropskih projekata

Sajmu su prisustvovali i predstavnici kompanija sa iskustvom u implementaciji projekata koji se kroz različite programe finansiraju sredstvima pretpristupne pomoći, a riječ je o Luci Bar, Luci Kotor, Aerodromima Crne Gore i Lipskoj pećini. Tokom sajma su predstavljene i prilike za učešće u projektima finansiranim iz EU fondova, ali i drugim nacionalnim programima finansiranja

Privredna komora Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije organizovale su danas prvi Sajam evropskih projekata u okviru Mjeseca Evrope.

Manifestaciju kod Dvorca Petrovića na Kruševcu su otvorili predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Cristina Oana Popa.

Posjetioci su bili u prilici da se upoznaju sa projekatima koje implementiraju Komora i Kancelarija za evropske integracije, te aktivnostima Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono razvojnog fonda, Naučno tehnološkog parka i IPC Tehnopolis u ovoj oblasti.

Sajmu su prisustvovali i predstavnici kompanija sa iskustvom u implementaciji projekata koji se kroz različite programe finansiraju sredstvima pretpristupne pomoći, a riječ je o Luci Bar, Luci Kotor, Aerodromima Crne Gore i Lipskoj pećini. Tokom sajma su predstavljene i prilike za učešće u projektima finansiranim iz EU fondova, ali i drugim nacionalnim programima finansiranja.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je istakao da Sajam predstavlja odličnu priliku da se ukaže na značaj daljeg ubrzanog evropskog puta naše države i benefite koji su na raspolaganju tokom procesa pregovora.

“Komora dugi niz godina učestvuje u različitim međunarodnim projektima koji su u najvećem broju finansirani iz različitih fondova Evropske unije. Do sada, uspješno je realizovala njih 26. Trenutno implementiramo 25 projekata, od čega 18 kroz evropske programe, a koji se bave različitim temama aktuelnim za nas kao servis poslovne zajednice, naše članice i društvo u cjelini. Njihova ukupna vrijednost je preko 27 miliona eura”,  rekao je Golubović.

Ističe da će ne samo finansijski aspekt, već posebno znanja i kompetencije, značajno unaprijediti kapacitete  privrednika kao tvoraca nove vrijednosti u ekonomiji.

“Komora kao krovna institucija privrede, postavila je ciljeve u ovom kontekstu – a to je obučen i kompetentan ljudski potencijal, sposoban da pomogne poslovnoj zajednici u korišćenju strukturnih fondova koji će nam biti dostupni nakon pridruživanja zajednici evropskih naroda”, rekao je on.

Ističe uvjerenje da će Komora na tom putu i dalje imati podršku Kancelarije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije, te brojnih evropskih komora sa kojima blisko sarađuje u okviru EUROCHAMBRES-a.

Apostrofirao je ulogu stručnih službi Privredne komore u svim pregovaračkim grupama koje se bave temama važnim za privredu, kao i doprinos Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji se bavi promocijom evrospkih vrijednosti, s posebnim akcentom na stvaranju pretpostavki za što povoljnije privredno učešće na jedinstvenom evropskom tržištu i privlačenju investicija.

“Već danas, najuticajnije političke i ekonomske adrese u Briselu prepoznaju udružene privredne komore regiona kao relevantnog sagovornika, a u teškim trenucima COVID-a njihova vrata bila su otvorena za naše inicijative, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem u ime Privredne komore i privrednika Crne Gore”, kazao je Golubović.

Glavna pregovaračica sa EU i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić je naglasila da Sajmom evropskih projekata, čak i u uslovima trenutne epidemiološke situacije, Privredna komora potvrđuje svoju dosljednost u promociji evropskih vrijednosti pred poslovnom, ali i širom društvenom zajednicom.

Ona ističe da koncept ovog događaja, u okviru kojeg se poslovna zajednica obraća direktno građanima, podsjeća da reformski procesi koji se sprovode u okviru evropske integracije Crne Gore zahtijevaju aktivno učešće svih aktera društva.

“Ovo je prava prilika da ukažemo na značaj brojnih inicijativa koje se realizuju uz podršku Evropske unije, a koje zahvaljujući svom izuzetnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupan evropski prostor podstiču na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova”, rekla je Kordić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve