Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Perunović: Neopravdan strah od ekoloških incidenata

Dodatni vid obezbjeđenja Crna Gora ima i kroz saradnju sa Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost

Strah od ekoloških akcidenata u slučaju eksploatacije nafte u crnogorskom podmorju je neopravdan, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović i dodao da je konzorcijum Eni Novatek u istražnoj fazi primijenio tri najsavremenija sistema zaštite, piše Dan.

“Italijansko-ruski konzorcijum Eni Novatek je prije dva dana počeo istražno bušenje u crnogorskom podmorju, koje će biti okončano najkasnije u septembru. Tada će biti poznato i da li su otkrivene količine nafte i gasa dovoljno isplative za eksploataciju. Sam postupak istraživanja izaziva kod dijela javnosti strah od eventualnog izlivanja nafte u Jadransko more”, prenosi portal RTCG.

Perunović je, gostujući u Emisiji za pomorce Radija Crne Gore, govorio i o zaštitnim mjerama koje sprovode koncesionar i Crna Gora kako bi se na minimum svela mogućnost ekološkog akcidenta.

Perunović, koji je inače i ekspert u oblasti istraživanja ugljovodonika, kaže da je italijansko-ruski konzorcijum u ovoj istražnoj fazi primijenio tri najsavremenija sistema zaštite.

“Konstantna kontrola isplačnog fluida, to je prvi nivo odbrane. Blowout preventer, to je zaštitni mehanizam koji se nalazi na vrhu same bušotine, zaštini ventil koji može da izdrži značajno veći pritisak od pritiska koji očekujemo u samom ležištu i treća mjera zaštite, koja se vrlo rijetko primjenjuje i koja je dosta skupa, je takozvani circulating head”, kazao je Perunović.

Objasnio je da su svi eko-incidenti prilikom istraživanja i eksploatacije posledica disbalansa pritiska unutar depozita nafte i gasa i cijevi za bušenje.

“Uz daljinsku kontrolu, ako ona ne radi kako treba, vi možete uvijek ručno da zatvarate te venitle koji izoluju bušotinu maksimalno”, naveo je Perunović.

Dodatni vid obezbjeđenja Crna Gora ima i kroz saradnju sa Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve