Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Osnovana Montenegro Biznis Asocijacija Njemačke

Zbog toga je za Predsjenika MBA izabran mlad poslovni čovjek Ensar Kuč koji se dokazao kao sposoban pojedinac koji može dati veliki doprinos matičnoj državi Crnoj Gori.

Nedavno je u Njemačkoj osnovana Montenegro Business Association, značajan iskorak za crnogorske-njemačke odnose i promovisanje ekonomske saradnje kao i organizovano djelovanje biznis dijaspore u Njemačkoj i okolnih zemalja zapadne Evrope, saopšteno je iz tog udruženja.

Kako se navodi, udruženje ima ambiciozan cilj da poveže preduzetnike i investitore iz Njemačke i Zapadne Evrope sa matičnom državom Crnom Gorom, njenim institucijama i biznis zajednicom.

“Naglasak je na stvaranju mreža koje mogu dovesti do značajnih projekata i investicija. Ključni elementi su podsticanje vladinih projekata i javno-privatno partnerstvo, kao i organizacija poslovnih foruma svake godine na najvećem nivou, a na kojem ćemo okupljati istaknute kompanije, investitore, vladine službenike i organizacije”, navodi se u saopštenju.

Montenegro Business Association Njemačka se nada da će njihove vizije i ciljevi naći interes u Crnoj Gori i to je od početka ideje bio slučaj Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i njenog direktora Jakupija. Očekuje se da će se otvoriti vrata za realizaciju
velikih, održivih ekonomskih projekata.

“Podrška događajima i redovno učešće važnih članova Vlade su ključ uspjeha. Sa snažnim preduzetnicima i investitorima u mreži, udruženje nastoji da iskoristi svoj puni potencijal za maksimalan uspjeh u Crnoj Gori”, piše u saopštenju.

Izazov na koji nailazi asocijacija je nedostatak ranije organizacije u biznis dijaspori Crne Gore koja bi se posebno fokusirala na održive ekonomske projekte za Crnu Goru. Montenegro Business Association Njemačka ističe značaj generacije koja je visoko
obrazovana u inostranstvu, ali i dalje snažno vezana za domovinu.

“Ova generacija vidi neiskorišteni potencijal za održive projekte. S obzirom da je dijaspora odgovorna za cca 50% bruto domaćeg proizvoda Crne Gore, udruženje vidi priliku da realizuje velike projekte ne samo sa dijasporom već i sa njemačkim i evropskim
investitorima. Otvaraju se brojne mogućnosti, posebno na sjeveru Crne Gore”, dodaje se u aopštenju.

Zbog toga je za Predsjenika MBA izabran mlad poslovni čovjek Ensar Kuč koji se dokazao kao sposoban pojedinac koji može dati veliki doprinos matičnoj državi Crnoj Gori.

“Montenegro Business Association Njemačka se nada da će obnovitin vrlo uspješnu saradnju, kao što je to bio slučaj u prošlosti sa Upravom za saradnju sa dijasporom-iseljenicima pod rukovodstvom gospodina Arbena Jakupija. Uprkos nejasnoj situaciji s
rukovodstvom USDI-a iz Vlade CG, udruženje se nada da će se uskoro imenovati direktor i da se nastaviti konačno skupljena pozitivna energija i da ćemo naići na sagovornika koji će podržavati i pratiti naše projekte”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve