Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Opština Mojkovac uputila predloge Vladi u vezi sa aktivnostima potencijalnog otvaranja rudnika ”Brskovo”

Predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo je manjkav kao dokument i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Opština Mojkovac na čelu sa predsjednikom Veskom Delićem donijela je prijedloge u vezi sa aktivnostima potencijalnog otvaranja rudnika “Brskovo”.

“U skladu sa strateškim opredjeljenjem opštine Mojkovac (razvoj industrije, poljoprivrede i turizma), vodeći brigu o demografskom i ekonomskom stanju Mojkovca te zaštiti životne sredine, Opština Mojkovac donijela je zaključke i predloge koji je uputila Vladi Crne Gore, odnosno premijeru Milojku Spajiću, kao i nadlažnim ministarstvima”, saopšteno je iz te opštine.

Predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo je manjkav kao dokument i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

S tim u vezi, u konkretnom, predložili su sledeće:

– Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

– DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je ovaj projekat u koliziji sa strateški važnim razvojnim projektom skijališta “Žarski” na mojkovačkoj strani Bjelasice sa posebnim osvrtom na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima.

– Razmatranjem prethodno predlozenih dokumenata zaključeno je da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja inteziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama.

– Imajući u vidu da sada kroz koncesiono polje atmosferske vode prolaze kroz bivša rudarska okna i rijekom Rudnicom slivaju se u rijeku Taru i zagađuju je, pa u slučaju ne otvaranje rudnika (koji ovaj problem tretira) neophodno je uraditi projekat kojim bi se riješilo pitanje zagađenja.

– U planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno je utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije.

– U pogledu koncesione naknade ističemo da je ista niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Opština Mojkovac treba koncesionu naknadu da iskoristi u svrhu inplementacije razvojnih projekata.

– Otvaranjem rudnika investitor se mora obavezati da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore.

– Zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini. Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac i

Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o predmetnom pitanju”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve