Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Odlične bilateralne odnose Italije i Crne Gore moguće dodatno unaprijediti u oblasti konkurencije

Sastanak je bio posvećen mapiranju izazova u oblasti konkurencije gdje bi italijanske kolege mogle pružiti podršku Agenciji na planu ispunjenja ključnih izazova definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 – Konkurencija

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović susreo se sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom, i tom prilikom je istaknuto da je odlične bilateralne odnose između Italije i Crne Gore moguće dodatno unaprijediti u oblasti konkurencije.

Sastanak je bio posvećen mapiranju izazova u oblasti konkurencije gdje bi italijanske kolege mogle pružiti podršku Agenciji na planu ispunjenja ključnih izazova definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 – Konkurencija.

Damjanović je izrazio zadovoljstvo prilikom da u otvorenom razgovoru upozna italijansku ambasadorku sa trenutnim stanjem u oblasti konkurencije i u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija.

“Istakao je da Agencija, kao koordinator aktivnosti, sprovodi reformske procese u oblastima konkurencije i državne pomoći sa ciljem dostizanja EU standarda u ovoj oblasti i privremenog zatvaranja pregovaračkog poglavlja 8 u razumnom roku, cijeneći izazovni moment u pregovorima Crne Gore sa EU. Posebna važnost reformskih napora ogleda se u promjeni društvene svijestu o procesima dodjele državne pomoći kompanijama u državnom vlasništvu”, navodi se u saopštenju.

Dodao je da administrativni kapaciteti predstavljaju garant održivosti crnogorskog sistema u predmetnoj oblasti i da italijansko iskustvo može biti od izuzetnog značaja za jačanje potencijala Agencije.

Italijanska ambasadorka Andreina Marsela je istakla da Italija u potpunosti podržava reformske napore Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Ukazala je da ključnu podršku italijanski partneri pružaju u poglavljima 23 i 24 koja predstavljaju najveći izazov za punopravno članstvo Crne Gore u EU. Iskazala je spremnost da pruži podršku na planu uspostavljanja bliže saradnje između italijanskog nacionalnog tijela za konkurenciju i Agencije. Izrazila je uvjerenje da postoji prostor za unaprijeđenjem bilateralne saradnje između Italije i Crne Gore u ovoj oblasti”, ističe se u saopštenju.

Dogovoreno je intenziviranje aktivnosti na planu unaprijeđenja saradnje u oblasti konkurencije, kroz uspostavljanje kontakata između relevantnih nacionalnih tijela Italije i Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve