Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Obeštećenje majki sa troje i više djece dobilo podršku Zakonodavnog odbora

Glasovima vladajuće većine

Zakonodavni odbor dao je, glasovima poslanika većine, zeleno svjetlo za Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece koje je predložila Demokratska Crna Gora.

Poslanica DPS, Marta Šćepanović podsjetila je da je Ustavni sud prije četiri godine konstatovao da sličan zakon nije bio u skladu sa Ustavom jer su norme bile dikriminatorne.

– Mislim da treba da nam se objasni pojam obeštećenje i na koji se način misle obeštetiti bivše korisnice koje naknadu treba da primaju do kraja života.

Martinović je rekao da je ustavni osnov donošenje ovog zakona sadržan u članu 16, stav jedan, tačka pet Ustava Crne Gore.

– Samo hoću da dobijem odgovor o definiciju obeštećenja i predstavnik predlagača je dužan da nam da odgovor. Na koji način treba obeštećenje da bivše korisnice dobijaju do kraja života – kazala je Šćepanović.

Poslak Demokrata je kazao da ga niko neće propitivati te da je bitno da je akt u skladu sa Ustavom.

– Pozivam odbor da se izjasni da li smo mi kao predlagači ovaj akt podnijeli u skladu sa propisima. Sva dalja politička prepucavanja ostavićemo za plenum kad se nađe na dnevnom redu – rekao je Martinović.

Šćepanović je odgovorila da se mora utvrditi da li i dalje postoji diskriminacija ako se obeštete bivše korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece.

Ona je kazala da u Budžetu za 2022. godinu nisu predviđena sredstva po ovoj osnovi.

– Ako mogu da dobijem informaciju od predlagača – finansijska procjena, broj korisnika, koliki je iznos i odakle će doći te pare – pitala je Šćepanović.

Martinović je kazao da je cilj “obešteti majke kojima je prošla vlast bespravno otela, uzela kako bi novac trpala tajkunima i kriminalcima”.

– To ćemo vratiti, svidjelo se to nekome ili ne – poručio je Martinović i kazao da su predlogom definisana sredstva u iznosu od 25 miliona eura.

Jovanka Laličić je kazala da kad se govori o obeštećenju mora se definisati da li je riječ o nadoknadi nastale štete po nekog, kao i da se takvim rješenjem ne mogu rješavti budući slučajevi.

– Dobro znate zašto ste upotrijebili ovu formulaciju. Svaka druga bi dovela u pitanje zakon. Pogledajte član 1 na šta liči. Kolega Martinoviću morate naučiti malo pravo, nemate ga baš u malom prstu kako mislite – kazala je Laličić.

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica kazao je da su u prethodnom periodu načinjene dvije greške države.

– Prilikom donošenja prvog zakona nije donesen obuhvat koji bi bio nediskriminatoran. Druga je što je pravo definisano kao doživotna mjesečna nadoknada ukinuda pa su hiljade korisinica ostavljene na cjedilu i ostavljene na milost i nemilost. Mnoge od njih su uzele kredite, ostavile posao, planirale neke kućne, porodične investicije. Oslonile su se na odluku države, a ta odluka države je izostala kao čvrsta, pozdana i postojana. Za sve to vrijeme desetine miliona su se trošile na burazersku ekonomiju. Pomagala se burazerska banka, davale su se fiktivne odštete bratu šefa režima i tako dalje – kazao je Koprivica.

Pojasnio je da su precizno definisani uslovi za ostvarivanje prava, kao i da je riječ o obeštećenju jer je nanijeta šteta.

– Garantovano im je doživotno pravo koje im je uskraćeno. Ovo nije bilo klasično socijalno davanje po osnovu ekonomskog uslova. Zato može biti stečeno pravo. Uskraćivanjem takvih prava proizvodi se šteta, ako se proizvodi šteta potrebno je obeštećenje. Obeštetićemo ih do kraja života, uvađene gospođe, bez obzira što DPS kaže. Vi ste mislili da do kraja života vladate Crne Gore, pa su vam građani rekli “ne može”. E mi kažemo majkama “može”, da bog da živjele 100 godina i srećno vam ovo primanje – kazao je Koprivica u završnoj riječi.

O ovom predlogu zakona, po dnevnom redu trebalo bi da se na skupštinskom plenumu raspravlja tokom današnjeg dana.

Prethodno je i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje utvrdio da je predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve