Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Njujork ostaje finansijski centar svijeta

Njujork je u samom vrhu globalne ljestvice od septembra 2018. godine, kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvata 121 finansijski centar i bazira se na 147 faktora, prenosi Hina

Njujork je zadržao poziciju vodećeg finansijskog centra, dok je London na globalnoj ljestvici potvrdio drugo mjesto, nadmašivši Singapur i Hong Kong.

Njujork je u samom vrhu globalne ljestvice od septembra 2018. godine, kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvata 121 finansijski centar i bazira se na 147 faktora, prenosi Hina.

London je ipak malo smanjio zaostatak za Njujorkom, dostigavši ​​744 boda, što će vjerovatno donekle stišati strah od konkurencije nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

London je bio finansijski centar svijeta do septembra 2018. godine.

Singapur je trenutno samo dva boda iza Londona, sa 742 boda, i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mjesto, nagovještavajući sve intenzivniju borbu za drugo mjesto na globalnoj ljestvici, javlja Reuters.

Londonski institut Z/Yen i China Development Institute sastavljaju indeks globalnih finansijskih centara svakih šest mjeseci, na osnovu podataka koje, između ostalih, objavljuju Svjetska banka (SB), Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije (UN).

Finansijski centri u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postigli su dobre rezultate, s obzirom na to da se njih pet svrstalo među vodećih deset u svijetu, što odražava snagu američke privrede, naveli su autori istraživanja.

Oni su dodali da je Njujork zadržao vodeću poziciju i na odvojenim ljestvicama finansijsko-tehnoloških kompanija, na kojoj je London takođe drugi, pretekavši San Francisko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve