Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Nikoliću određeno zadržavanje od 72 sata

Nikolić i Zečević su osumnjičeni da su, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća

Bivši izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić i bivša zamjenica izvršnog direktora Dijana Zečević uhapšeni su juče ujutru po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u okviru nove istrage koja se vodi zbog zloupotreba ovlašćenja u toj banci.

Njima se, kako saznaje Pobjeda, stavlja na teret zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Nikolić je priveden tužiocu koji mu je odredio zadržavanje do 72 sata, dok je Zečević puštena da se brani sa slobode.

Nikolić i Zečević su osumnjičeni da su, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Istražni organi će ispitati i ulogu većinskog vlasnika Atlas banke Duška Kneževića koji je, prema prvim nalazima, uporno sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

Prema saznanjima Pobjede, JP Aerodromi Crne Gore imali su dva oročena depozita u Atlas banci u iznosu od po tri miliona. Rok oročenja prvog depozita od tri miliona, sa kamatom od 3,2 odsto, istekao je 1. januara 2018. i sredstva su, prema zahtjevu deponenta, uplaćena na račun Aerodroma već 5. januara iste godine.

Istek oročenja drugog depozita od tri miliona eura uslijedio je 11. avgusta 2018, kada su i počele ozbiljne priče da je Atlas banka u velikim problemima. Krajem avgusta, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić zvanično je zatražio transfer tri miliona eura na račun preduzeća.

Prema saznanjima Pobjede, osim formalnog dopisa, Orlandić je u više navrata i usmeno zatražio da mu se sredstva prebace, a dobijao je obećanja da će sve biti ,,transferisano u narednih nekoliko dana“.

Transfera novca nije bilo, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila svoj novac. Prema brojnim izvorima, transfer novca – stopirao je lično većinski vlasnik Atlas banke Duško Knežević, vršeći pritisak na ovlašćene službenike, prvenstveno na zamjenicu izvršnog direktora Zečević, koja je, kako kažu izvori Pobjede, u nekoliko navrata bila ispunila nalog za transfer sredstava.

Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je ,,zarobljen“, pa je izvršni direktor Danilo Orlandić podnio krivičnu prijavu protiv ovlašćenih u banci. Centralna banka Crne Gore uvela je 4. aprila stečaj u Atlas banku.

Ukupni depoziti kod ove banke iznose 189 miliona eura, od čega su zaštićeni depoziti u pojedinačnim iznosima do 50.000 i za koje garantuje Fond za zaštitu depozita 89 miliona eura.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je više istraga, podiglo i optužnicu protiv Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića zbog nezakonite garancije u slučaju ,,Kaspia“.

Otvorene su istrage i za utaju poreza, e-komerc, a raspisana je i međunarodna potjernica za Kneževićem.

Povodom jučerašnjeg hapšenja Nikolića i Zečević oglasio se odbjegli biznismen Duško Knežević, ocijenivši da je ova akcija ,,nastavak maltretiranja njegovih prvih saradnika i zaposlenih u Atlas grupi“.

Knežević je kazao da je dobio informaciju iz tužilaštva da su Nikolić i Zečević, koji su, kako je naveo, neosporni profesionalci i časni ljudi, uhapšeni zbog depozita javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore u Atlas banci.

”Aerodromi Crne Gore, kao i mnoge državne institucije i preduzeća, više od 10 godina drže depozite u Atlas banci, a g. Nikolić je glavni izvršni direktor od 2017. On sa tim nema nikakve veze i nije ni znao za pozadinu tog posla” – ističe Knežević i tvrdi da je, nakon posljednjeg depozita, navodno došlo do sukoba direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića i Ivana Brajovića, predsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika Socijaldemokrata. Knežević opet tvrdi da je direktno sa Brajovćem ,,dogovarao držanje depozita Aerodroma Crne Gore u Atlas banci“ a da je, zauzvrat, zatvorio Brajoviću sve kredite u Atlas banci i dogovorio da Kneževićevi prijatelji Brajoviću plate plac u Bjelopavlićima po višestruko većoj cijeni od realne.

Podaci iz istrage, prema saznanjima Pobjede, negiraju konstrukciju koju Knežević plasira, a ne postoji ni formalna veza koja bi mogla da dokaže tvrdnje odbjeglog biznismena.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, tokom jučerašnjeg saslušanja u tužilaštvu Marko Nikolić je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve