Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

NAKON SJEDNICE SO KOLAŠIN: Sad je jasno ko su demagozi i reketaši, a ko radi u interesu Kolašinaca

Sjednica je završena kasno u petak uveče, a na njoj se iskristalisalo ko radi u interesu građana, a ko su političko-interesne grupe koje zarad ličnog ćara ili čistog inata i neznanja žele da upropaste razvojnu perspektivu Kolašina, o čemu će Portal Aktuelno pisati u narednom periodu

Od bazena, preko kada, odustajanja od projekta, odlaganja za 60 do 90 dana, ispitivanja kapaciteta voda na Bjelasici, hitnog osnježavanja do zabrane gradnje, tek sjednica Skupštine opštine Kolašin na kojoj se raspravljalo o inicijativi Grupe građana da se obustave aktivnosti na projektu zahvatanja rijeke Ljevaje za potrebe osnježavanja skijaških staza i vodosnabdijevanje grada i objekata na Bjelasici, bila je sve samo ne dosadna.

Podsjetimo, odbornici u Skupštini opštine Kolašin većinom glasova na sjednici u petak su podržali razvoj Kolašina, glasajući za projekat vodosnabdijevanja i osnježavanja Ski centara 1450 i 1600.

Sjednica je završena kasno u petak uveče, a na njoj se iskristalisalo ko radi u interesu građana, a ko su političko-interesne grupe koje zarad ličnog ćara, ili čistog inata i neznanja žele da upropaste razvojnu perspektivu Kolašina, o čemu će Portal Aktuelno pisati u narednom periodu.

Inicijativa građana, koji su potpireni perjanicama koncerna Vijesti poznatijeg kao ”medijski gang”, pojedinih političkih i NVO grupa i koji su željeli da sabotiraju čitav projekat vodosnabdijevanja, nije dobila podršku u lokalnom parlamentu jer su za razvoj grada glasali odbornici Pokreta DPS, SD i građani i Demokrata i odbornik PES-a. Iako se radi o žestokim političkim protivnicima, partijske interese su stavili iznad politike, za razliku od odbornika Ujedinjene Crne Gore, URA-e, dvoje iz Pokreta Evropa sad i Demokratskog fronta koji su zbog prizemnih interesa, populizma ili čistog inata glasali protiv razvoja Kolašina.

Vasilije Ivanović iz PES-a ne može sa Demokratama, ali zato može sa URA-om čiji lider Dritan Abazović je pakovao aferu ”Do Kvon” predsjedniku njegovog pokreta premijeru Milojku Spajiću: Da li će opstati lokalna vladajuća koalicija u ovom sastavu ili će PES izaći iz kolašinske vlasti, što ne bi bilo začuđujuće s obzirom na situaciju na državnom nivou

Kako nezvanično saznajemo, dva odbornika PES-a su glasala protiv realizacije projekta vodosnabdijevanja samo zato što su Demokrate glasale ZA! Jedan odbornik PES-a je bio protiv inicijative Grupe građana i za realizaciju projekta vodosnabdijevanja. Ipak, ovakvo glasanje dvojice odbornika, prema našim pouzdanim saznanjima, pravda i član Izvršnog odbora PES Vasilije Ivanović, koji je bio nosilac liste ovog pokreta na posljednjim lokalnim izborima u Kolašinu.

Đeljošaj prijatelj Kolašina

Sjednici Skupštine je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, koji je rekao da se u Vladi svi raduju kada se otvaraju novi hoteli, jer to znači razvoj, nova radna mjesta  i nova pespektiva. Zato mu je iznenađujuće da dio Kolašinaca ne želi hotele visoke kategorije, ne želi 24 miliona eura ulaganja u infrastrukturu koja garantuje razvoj i opstanak grada.

“Uprava za kapitalne investicije je ranije raspisala tender i potpisan je ugovor sa izvođačem da se izgradi vodovodna mreža. Ta investicija bi na kraju postala vlasništvo Kolašina. Kasnije je od Vodovoda stigao predlog da se smanje projektovani kapaciteti za vodovodni sistem i onda je urađen aneks ugovora sa izvođačem. Kapacitet projektovanog vodovda je 140 litara u sekundi, od čega veći dio vode ide za grad, a manji za skijališta. Sada su se stekli uslovi da za nekoliko dana počnu radovi, odnosno, to će se destiti nakon ekeproprijacije i nakon ovjere Elaborata o zaštiti životne sredine. Izvođač ima rok od 200 dana da uradi posao”, precizirao je Đeljošaj.

Nik Đeljošaj se pokazao kao veliki prijatelj Kolašina i čovjek koji je uradio veliku stvar za razvoj cijelog sjevera Crne Gore. Time je za nepunih pola godine ministarskog mandata učinio nešto po čemu će ostati upamćen

Projekat od izuzetne važnosti

Na početku sjednice SO, predsjednik Opštine Petko Bakić objasnio je tešku situaciju u kojoj se grad našao zbog nedostatka sistema za osnježavanje:

„Sjedoci smo da ove godine zimske sezone, zbog nedostatka snijega nije ni bilo i da su ekonomski gubici kako oba skijališta tako i čitave turističke privrede ogromni, a sa druge strane ovo stanje bi bilo spriječeno da smo imali sistem za vjestačko osnježavanje obzirom da u period od 15. decembra do 15. februara samo desetak dana nije bilo uslova za vještačko osnježavanje, što je dodatni razlog da što prije naši ski centri dobiju ovaj sistem koji omogućava da se planira početak zimske sezone bez odlaganja i zavisnosti od sniježnih padavina“. rekao je Bakić i dodao:

„Želeći da spriječimo rizik da nestanemo sa mape zimiskih turističkih ski centara, a mi kao Opština da zaustavimo investicije i ekonomski razvoj Kolašina pozivamo vas danas da zajednički podržimo potpisani aneks ugovora na nove količine čime će se stvoriti uslovi za brzi početak radova, a odbacimo sve mogućnosti zaustavljanja realizacije ovog projekta koji je od izuzetne važnosti i predstavija prekretnicu u daljem razvoju našeg grada“.

Za razliku od bivšeg predsjednika Opštine Kolašin, kontroverznog ministra Vladimira Martinovića, aktuelni predsjednik Opštine Petko Bakić prepoznao razvojnu šansu Kolašina i bezrezervno stao iza projekta koji će doprinijeti ubrzanom razvoju opštine na čijem je čelu, ali i čitavog sjevera

On je pozivao mještane da u narednom periodu zajedničkim snagama doprinesu realizaciji ovog projekta koji je u interesu i grada i građana Kolašina.

Vode na Bjelasici nema dovoljno

Potpisnici incijative tražili su da se, prije početka radova na tom sistemu ispita,  „stručno i temeljno“ vodni potencijal Bjelasice, odnosno mogućnost da se voda za potrebe vodosnabdijevanja i osnježavanja zahvata sa lokacija bližih skijaškim stazama i planinskim naseljima.

Odmah im je odgovoreno da je vodni potencijal već ispitan stručno i temeljno 2019. godine kao i 2022.

Bojan Medenica: Ipak je prepoznao razvojni put Kolašina

Bojan Medenica iz Skijališta Crne Gore je objasnio da vode na Bjelasici nema dovoljno.

To najbolje znaju oni u u Skijalištima, posebno ljeti kada je nema ni za potrebe restorana. Medenica kaže da treba uključiti sve dodatne mogućnosti skupljanja vode, ali da Bjelasica i Kolašin moraju da imaju stabilan i siguran izvor.

Marta Šćepanović: DPS-u treba više ovakvih kadrova da bi istinski revitalizovali partiju i oslobodili se hipoteke pojedinih bivših, nažalost i aktuelnih funkcionera

Marta Šćepanović iz DPS je podsjetila na komentare kada se gradila prva dionica auto-puta, kako će uništiti Taru, kako je to auto-put ”iz nigdje u ništa”, a danas se svi utrkuju da kažu da su zaslužni za njega i napredak koji donio Kolašinu. Ona je podsjetila odbornika URA Mija Struju Vlahovića koji je stao u navodnu odbranu rijeke Ljevalje, a sam je devastirao prirodu na Bjelasici ilegalnom gradnjom o čemu je Portal Aktuelno objavio dokaze, da je upravo Dritan Abazović za Kolašin rekao da je crnogorski Davos, a za ekonomsko državljanstvo da je projekat od koga budžet ima značajne prihode. Pitanje nije da li treba da se radi vodovod i osnježavanje već je pitanje zašto Mijov partijski šef Abazović nije dodijelio Kolašinu onoliko sredstava koliko mu pripada po projektu ekonomskog državljanstva, a to je 21 milion eura.

”Medijski gang” strana u sukobu

Sjednica SO Kolašin je potrvdila ono što je Portal Aktuelno odavno pisao, da su Vijesti i njihova dopisnica Dragana Šćepanović, ne objektivni posmatrač nego aktivni učesnik u ovom procesu, jer je sjednici prisustvovala kao predstavnica grupe građana. Najviše se domunđavala sa Mijom Strujom i Miletom Grujećem, a svo troje nemaju ni jednu potrebnu kvalifikaciju za projektovanje vodovoda i sistema vještačkog osnježavanja.

Dopisnica ”medijske mafije” iz Kolašina Dragana Šćepanović: Na sjednicu SO došla sa svojim provokatorima kojima je šaputala što da govore čineći sve da sruši projekat od ključnog značaja za razvoj Kolašina, sve zarad sebičnih interesa njenih nalogodavaca. Priča se da je nakon SO u petak pala u depresiju, a Portal Aktuelno će tek pisati o lažima koje objavljuje medijski talog u javnosti poznat kao koncern Vijesti, ili ”medijski gang”

Ustvari, jedina ”kvalifikacija” koju dopisnica ima da prisustvuje SO Kolašin i da pokušava da sabotira projekat vodosnabdijevanja je reketaška agenda ”medijskog ganga” za koji radi, a koji je u petak doživio žestok udarac.

Sada je i onima koji nijesu vjerovali potpuno jasna opsjednutost Šćepanovićke i reketaškog koncerna za koji radi Ski rizortima 1450 i 1600, njeno pisanje i agitovanje protiv projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja, o čemu je Portal Aktuelno već pisao, a tek će iznijeti nepobitne činjenice koje ukazuju na podle reketaške poduhvate ”medijske mafije” i njihovih saradnika.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
18.03.2024-12:11 12:11

Svaka cast. Respekt.