Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

KONAČNO – VEĆINA ODBORNIKA GLASALA ZA: Kolašin dobija vodovod i vještačko osnježavanje

Razvoj Kolašina nije zaustavljen a, ukoliko sve bude po planu, već od decembra se mogu očekivati sezone koje neće zavisiti od vremena.

Odbornici u Skupštini opštine Kolašin većinom glasova na jučerašnjoj sjednici su podržali razvoj Kolašina, glasajući za projekat vodosnabdijevanja i osnježavanja Ski centara 1450 i 1600. Sjednici SO prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, dok je resorni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poslao svoje zamjenike pravdajući se da je bolestan. Takođe, sjednici SO su prisustvovali i predstavnici Uprave za kapitalne projekte, predstavnici kompanije koja je pobijedila na tenderu, ali i predstavnici grupe građana koji su tražili da se poništi projekat, potpomognuti pojedinim odbornicima, u prvom redu jedinim odbornikom URA Miodragom Strujom Vlahovićem.

Mijo Struja je inače vlasnik nelegalnog objekta na Bjelasici i suprug takođe funkcionerke URA  Milene Vlahović, predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore, preduzeća kome, upravo zbog nedostatka vještačkog osnježavanja, ove godine prijeti bankrot.

Ono što će ostati zapamćeno u istoriji je da su protiv razvoja Kolašina glasali odbornici Ujedinjene Crne Gore, URA-e, Pokreta Evropa sad i Demokratskog fronta. Pokazali su da su politički interesi iznad građanskih i da su spremni da rizikuju još jednu godinu, ili više, bez turista, što bi za Kolašin i privredu grada bilo pogubno.

Bjelasica: Na dobrom putu da zimska sezona ne zavisi od vremenskih uslova

Da je juče usvojeno rješenje najbolje pokazuje ova zimska sezona o kojoj će odbornici takođe raspravljati pod tačkom 2. dnevnog reda. Iako je snijeg pao još sredinom decembra, zbog nedostatka sistema za vještačko osnježavanje najviše štete je pretrpilo državno preduzeće Skijališta Crne Gore, ali i vlasnici privatnog smještaja u gradu. Uz to, i opštinska kasa će imati manje prihoda, kao i uslužne djelatnosti malog i srednjeg biznisa. Jednostavno rečeno – Kolašin je izgubio ogromna sredstva u svim sferama privrede grada, jer se petljalo sa tenderskom dokumentacijom projekta za vodosnabdijevanje i vještačko osnježavanje, naknadno povećavajući  kapacitete na preko 400 litara u sekundi, o čemu je Portal Aktuelno već pisao.

Da je situacija posebno teška u Skijalištima Crne Gore potvrdio je i izvršni direktor Đuro Milošević medijima, navodeći da su tražili od resornog ministarstva sredstva za tekuće poslovanje. To u prevodu znači da traže državne pare da isplaćuju plate iako nijesu radili ovu sezonu.

Prema pouzdanim informacijama Portala Aktuelno, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović je tim povodom već bio kod ministra finansija Novice Vukovića, koji ga je glatko odbio, jer je državna kasa ionako preopterećena nerealnim zaradama, povećanjem minimalnih penzija i pripremom za povećanje plata prosvjetarima. Nad ministrom finansija lebde stalne prijetnje štrajkom nezadovoljnih budžetskih korisnika u zdravstvu, javnoj upravi, policiji. Zato mu ne pada na pamet da plaća promašaje Vladimira Martinovića kao predsjednika Opštine Kolašin, koji nije bio sposoban da realizuje najvažniji projekat za Kolašin.

Voljom većine u opštinskom parlamentu, projekat će se realizovati u najkraćem roku. Razvoj Kolašina nije zaustavljen a, ukoliko sve bude po planu, već od decembra se mogu očekivati sezone koje neće zavisiti od vremena.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve