Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Najboljim električarima otkazi

Električari iz Solar gradnje tvrde da više od pola zaposlenih u njihovom preduzeću uopšte ne dolazi na posao, a i ima i onih koji dođu, ali ne privrijede ni ''cent'', već da jedna trećina radi za ostale i zarađuje im platu

Nekoliko električara koji su od početka radili u lani osnovanoj firmi Solar gradnja, prije nekolika dana, nijesu produženi ugovori. Ti električari su prekjuče na kapiji preduzeća u kome su radili po godinu i duže pretrpjeli još jednu neprijatnost, kada je, kako tvrde, uprava EPCG, po naređenju predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića, poslala grupu njihovih kolega da spriječe električare da podrže svoje kolege kojima nije produžen ugovor o radu.

Nezadovoljstvo zaposlenih u toj firmi, očiledno, iz mjeseca u mjesec samo narasta, a pogotovo onih koji najviše rade. Kažu da su tražili i prije mjesec sastanak s najodgovornijima, žale se na lošu organizaciju, da nijesu imali osnovna sredstva na rad (tiple, šarafe, kleme, bužire, kablove za uzemljenje…), pa zbog toga nijesu moli ni ispuniti predviđene norme ni ostvariti bonuse koji su predviđeni posljednjim ugovorima koje su potpisali.

– Od svog novca i zahvaljujući snalaženju inženjera kupujemo u Okov, Ramel i druga preduzeća najosnovije stvari za posao. Zbog svega toga, a da ne bi „trpio“ posao dogovorili smo se da svaka od četiri grupe izabere po jednog predstavnika koji bi razovarao s pretpostavljenima i požalio se na lošu organizaciju, nedostak materijala za rad, ali i kako bi saznali kakav je naš status, možemo li se nadati ugovorima na neodređeno… Na prvom sastanku primio nas je čelnik Odbora direktora Ljubiša Đurković i od njega nijesmo mogli dobiti odgovor, već nam je kazao da budemo stropljivi i da će od uprave EPCG tražiti odgovore na naša pitanja. Čekali smo 15 dana, a onda su električari donijeli jednistven stav da obustave rad, jer je po srijedi neozbiljnost, odnosno, da tražimo sastanak s Milutinom Đukanovićem. Ipak, dan kasnije saopšteno nam je da će nas primiti Đukanović, te da dođemo u upravnu zgradu EPCG, a sastanka je protekao i raspravi i nekorektnoj atmosferi, pa i optuženi smo da radimo protiv preduzeća koje hljebom hrani naše porodice. Uzaludno smo pokušavali objasniti Đukanoviću da smo od prvog dana maksimalno požrtvovano radili, kako bi posao krenuo, da smo radili našim alatom, da smo sopstvene automobile koristili za odlazak na teren bez nadoknade za gorivo, da smo obučavali mlade kolee, električare bez iskustva, jer malo nas je… Valjda je očekivano da nakon godinu pitamo nekoga za status i budućnost firme u kojoj smo od osnivanja. Rekao nam je Đukanović da će biti podijeljeno 200-300 ugovora, te da će prioritet imati monteri. Bahato ponašanje ostavilo je na nas utisak da nijesmo potrebni tom preduzeću i to nam je potvrđeno nakon nekoliko dana kada nam nijesu ugovori produženi. Očigledno, nijesu htjeli shvatiti da smo mi samo predstavnici svih električara, da smo jedinstveni, te da nas nekoliko uopšte nijesmo nikakavi kolovođe ni organizatori bilo kakavih štrajkova. Otkazi su podjeljeni električarima koji nemamo mrlje u svom radu, što tvrde i inženjeri koji rukovode grupama. Očigledno, nikoga iz uprave Solar gradnje ne interesuje kvalitet rada ni koliko ko od radnika zna i može raditi. Mislimo da je ovo sramna odluka Đukanovića, kažu elektruičari kojima nijesu produženi ugovori, ističući da ih je posebno izrevoltiralo to što su poslali njihove kolee da spriječe ostatak električara da ih podrže, jer samo su htjeli da se solidarišu i kažu kako su svi u istom problemu.

Električari iz Solar gradnje tvrde da više od pola zaposlenih u njihovom preduzeću uopšte ne dolazi na posao, a i ima i onih koji dođu, ali ne privrijede ni „cent“, već da jedna trećina radi za ostale i zarađuje im platu.

U obraćanju novinarima električari kojima nijesu produženi ugovori prije nekolika dana kažu da su obavijestili čelnike sindikata, da će tražiti od inspekcijskih službi da posjete njihovu firmu, da se preispita ko su ljudi koji su ih „prepadali“ prije dva dana i koja radna mjesta pokrivaju u preduzeću.

Tvrde da će se zvanično obratiti još jednom predsjedniku Odbora direktora Milutinu Đukanoviću, kao i direktoru Solar gradnje Ranku Vuksanoviću, te da odovor čekaju do ponedjeljka do podne. Ukoliko ga ne dobiju najaviće proteste ispred zgrade EPCG, jer imaju podršku svih kolega, a očekuju je i od ostalih radnika iz nikšićkih preduzeća. Kako saznajemo, radnici Željezare već su obećali da će podržati električare iz Solar gradnje kojima nijesu produženi ugovori.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve