Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Na Cetinju predstavljen novi IPARD II Javni poziv za podršku prerađivačkom sektoru

Privrednici su, kako je saopšteno, tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako da uspješno pripreme prijave za ovaj poziv, kao i dodatna pojašnjena o mogućnosti avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto odobrene podrške, kao i mogućnost faznog plaćanja

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede danas u Prijestonici Cetinje pred privrednicima govorili su o pravima na dobijanje podrške koju korisnici mogu ostvariti ukoliko najkasnije do konačne isplate sredstava podrške imaju objekat registrovan u Centralnom registru odobrenih odnosno registrovanih objekata shodno važećem Zakonu o bezbjednosti hrane sa instaliranim kapacitetom proizvodnje i to u sektoru prerade mlijeka, mesa, maslina, ribe i akvakulture i u sektoru proizvodnje vina i voća, povrća i ratarskih kultura.

“Prihvatljivi troškovi iz ovih sektora odnose se na pripremu projekta i tehničke dokumentacije, publicitet, informacione i komunikacione aktivnosti, opremu, mašine i uređaje, fotonaponske sisteme i specijalizovana vozila. Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura i za iste može se aplicirati u vremenu trajnja ovog javnog poziva od 06. februara do 06. marta, 2023. godine”, saopšteno je iz Ministarstva poljopriverede, šumarstva i vodoprivrede.

Privrednici su, kako je saopšteno, tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako da uspješno pripreme prijave za ovaj poziv, kao i dodatna pojašnjena o mogućnosti avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto odobrene podrške, kao i mogućnost faznog plaćanja.

“Mjera 3 IPARD II Programa koja se realizuje kroz V Javni poziv namjenjena je potencijalnim korisnicima koji su upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative”, navodi se u saoštenju.

Potencijalni aplikanti su pored investicija koje se podržavaju ovim javnim pozivom iskazali interesovanje i za investicije u rekonstrukciju i izgradnju objekata, gdje su ih predstavnici Ministarstva uputili na IPARD III program za period 2021 – 2027. godine, kojim je poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava. Ovim programom uvedene su i nove mjere podrške, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifični kriterijumi, a sve u cilju veće iskorišćenosti dostupnih sredstava.

“Dodatno, privrednicima je objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.gov.me/ipard. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Direkcija za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji”, dodaje se u saopštenju.

U nastavku info kampanje u četvrtak 09. februara, 2023. godine, organizovaće se radionica u skupštinskoj sali opštine Bar, sa početkom u 11 sati. Pozivamo sve zainteresovane privrednike iz opštine Bar i iz susjednih opština da prisustvuju istoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve