Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mulešković: Vladina akcija ”Stop inflaciji” daje rezultate samo kratkoročno

''One samo kratkoročno mogu dati rezultate, dok se na duge staze moraju donositi druge oduke kako bi se stopa inflacije normalizovala i kako bi se kontrolisale cijene. Sa ovakvim akcijama ne možemo da postignemo željene rezultate''

Vladina akcija „Stop inflaciji“ je trebalo da bude ranije pokrenuta i može dati rezultate samo kratkoročno, dok su za dugoročno suzbijanje inflacije i pomoć privredi i građanima potrebne strateški osmišljene i kontinuirane aktivnosti, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković gostujući u jutarnjem programu TV7.

„Prošle godine smo imali najveći udar rasta cijena i moralo se mnogo više voditi računa o tome prethodne godine. Ali, nije kasno i treba pohvaliti ovakve akcije. One samo kratkoročno mogu dati rezultate, dok se na duge staze moraju donositi druge oduke kako bi se stopa inflacije normalizovala i kako bi se kontrolisale cijene. Sa ovakvim akcijama ne možemo da postignemo željene rezultate“, kazao je Mulešković.

On je zamjerio Vladi na nedosljednoj politici.

„Privreda će se uvijek odazvati na poziv za pomoć i podršku građanima. Ali sa druge strane i država mora izađe u susret i da upravo sa privredom komunicira u tom dijelu smanjena ostalih nameta kako ne bi u kasnijem periodu došlo do povećanja cijena proizvoda jer su na gubitku ili zbog toga što se povećavaju određeni troškovi. Sama činjenica je da smo prije mjesec dana podigli određene akcize, poreze i sve ostalo, a tek nakon toga sprovodimo akciju za smanjenje cijena malo je nelogična. … Imate određena gazirana pića i čokolade koje su u akciji, a prije samo mjesec dana država je iskorisila argument da to nijesu zdravi proizvodi i povećala akcize. To su neke kontradiktorne odluke u samo mjesec dana“, kazao je Mulešković,

Govoreći o ekonomskoj situaciji u našoj zemlji Mulešković je kazao da je inflacija u Crnoj Gori najveća u odnosu na zemlje regiona.

„Čini mi se da samo dvije ili tri zemlje EU imaju veću inflaciju. Crna Gora ne proizvodi skoro ništa i vi zavisite upravo od tih proizvoda koji dolaze sa strane. I u jednom trenutku su cijene u zemljama EU regiona doživjele svoj maksimum i mi moramo da plaćamo tu cijenu. Ukoliko tamo dođe do poskupljenja od 8% kod nas će da poraste još više jer kod nas morate da uključite troškove prevoza i svega ostalog“, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Ocijenio je da ne treba ove godine očekivati drastičan pad cijena.

Đurovićeva izjava nije za pohvalu

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković je kritikovao izjavu ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića da su kod nas cijene kudikamo niže nego u Njemačkoj.

„Ako odete u zemlje EU vidite da su neke cijene kod nas više nego tamo. Nije pohvalno to što je rekao ministar Đurović i to nije hvaljenje nego treba da bude veliki znak pitanja. A u Njemačkoj je prosječna zarada četiri put veća nego u Crnoj Gori. Znači da građani četiri puta bolje žive. To nije nimalo pohvalna rečenica i upravo ta rečenica mora da bude input donosiocima odluka da povedu mnogo više računa o životnom standardu gađana i aktivnostima koje se sprovode u zaustavljanju cijena“, kazao je Mulešković.

Pokazalo se da trgovinski lanci nijesu neumjereno dizali cijene

Govoreći o smanjenju cijena u okviru vladinog paketa Mulešković je kazao da se pokazalo da nijesu distributivni lanci oni koji su neodgovorno podizali cijene što se tvrdilo u javnosti.

„Ako uporedite cijene sa ograničenim maržama na 5% to nije velika razlika. To je komentar svih koji su juče bili u marketima. Kod tih proizvoda kojima su ograničene marže nije došlo do tolikog smanjenja cijena ali su marže ograničene na 5% što znači da privrednici nijesu toliko bili ugrađeni u te cijene. Drago mi je što se to desilo na taj način je i privreda pokazala da nije bila takva kakva je predstavljana u prethodnom periodu. Ja sam često govorio da to nije tako. Nego su cijene rasle zbog drugih troškova. Da se vratimo na nešto što je bilo aktuelno početkom ove god, a to ne onaj zakon o solidarnom doprinosu koji se donosi zbog toga što je privreda iskoristila trenutak pandemije COVID-a 19 i uticaja rata u Ukrajini. Da li nam je ovo pokazalo da oni nijesu iskoristili da oni nijesu iskoristili taj period? Jeste. I da li se postavlja pitanje opravdanosti donošenja takvog zakonskog rješenja? Postavlja“, kazao je Mulešković i izrazio očekivanje da će zakonska rješenja zasnovana na netačnoj argumentaciji biti stavljena ad akta.

Vlada Crne Gore mora pod broj jedan da vidi na koji način da pomogne privredi, kazao je Mulešković.

„Preko 19.000 preduzeća je blokirano, duguju preko milijardu. Privreda je u teškoj situaciji. Treba da vidimo šta država može da napravi za privredu da olakša njihovo poslovanje kako ne bi i ostali nameti gurali cijene naviše“, kazao je Mulešković.

Program Evropa sad neodrživ

Mulešković je kazao da se u posljednje vrijeme većina odluka se donosi ad-hok i bez ekonomske analize što dugoročno ne može da da rezultate te da povećanje zarada u javnom sektoru bez vođenja računa o prihodnoj strani nije održivo.

Na temu povećanja zarada u javnom sektoru Mulešković je kazao da u Crnoj Gori 32,2 odsto zaposlenih radi u javnoj administraciji, a da je prosjek zemalja OECD-a je oko 20 odsto.

„Privreda finansira sve te zaposlene. Kad povećate svima zarade u javnom sektoru bez dodatne vrijednosti u ekonomiji možete da očekujete samo probleme u javnim finansijama. Ne možete da povećate na taj način zarade jer nemate onu drugu stranu nemate ekonomiju koja će sve to da izfinaisira. Kad imate zdravu ekonomiju, kad imate uspješnu ekonomiju koja je održiva možete da povećavate zarade. U ovom trenutku to ne možete“, kazao je za TV7 ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
23.03.2023-13:49 13:49

Očekuje se da i ovi ministri osnuju partiju pod imenom STOP INFLACIJI po ugledu na Džejkoba i Mickeja koji su svojoj partiji dali ime Evropa sad po programu prethodne propale vlade ..