Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mulešković: Nema razvoja države bez kapitalnog budžeta

''Imamo problem jer smo povečali tekuće troškove, a smanjili ulaganja u kapitalne projekte. To nije dobro za budućnost i ekonomiju Crne Gore, jer ne možete da očekujete rast ako nemate dobre kapitalne projekte'', pojašnjava Mulešković

Situacija sa javnim finansijama u Crnoj Gori će biti veoma izazovna, jer država troši previše na tekuće obaveze, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Ističe da nema razvoja države ukoliko nema kapitalnog budžeta.

“Imamo problem jer smo povečali tekuće troškove, a smanjili ulaganja u kapitalne projekte. To nije dobro za budućnost i ekonomiju Crne Gore, jer ne možete da očekujete rast ako nemate dobre kapitalne projekte”, pojašnjava Mulešković.

Podsjeća da je zaduženje bilo očekivano još od početka godine, kada je usvojen budžet.

“Znali smo da će doći do zaduženja, jer su neke aktivnosti prilikom usvajanja budžeta implicirale da će se desiti zaduženje 2022. Mislim da je trebalo mnogo ranije raditi na tom zaduženju, jer vidimo da imamo veliki rast kamatnih stopa i u ovom trenutku nijesu povoljni uslovi za zaduživanje države”, navodi Mulešković.

Dodaje da treba analizirati koji su najbolji uslovi pod kojima treba završiti finansijsku godinu.

“Brine me kakva će biti sljedeća godina. Sa ovakvim davanjima i rastom javnih finansija, mislim da ćemo imati problem naredne. Ne bih volio da ulazimo u kreditne aranžmane koji bi zahtijevali povećanje poreza i otpuštanje radnika u javnom sektoru”, kaže Mulešković, dodajući da treba izbjeći takav scenario.

“To ne bi bilo dobro ni za građane, ni za državu, jer ako dođe do povećanja poreza – životni standard pada. Sa ovakvom inflacijom bismo imali veliki problem ako bi došlo do povećanja cijena”, ocjenjuje Mulešković.

Crna Gora, dodaje, u ovom trenutku nema mogućnosti za uvećanje zarada.

“Imamo galopirajuću inflaciju od početka godine i zaposleni su ugroženi. Sa druge strane, moramo da razmišljamo što se dešava sa socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima koji nijesu dobili toliki rast primanja da bi izgurali ovu godinu”, kaže Mulešković.

U narednom periodu, ističe, treba obezbijediti pakete podrške za male privrednike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve