Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mujovićev resor o Željezari: Prioritet mora biti saniranje zatečenog stanja, budućnost preduzeća i zaposlenih

Kada je riječ o Željezari, u Ministarstvu energetike kojim rukovodi Saša Mujović, kažu da fokus nove Vlade treba da bude u pravcu pronalaženja optimalnog modela poslovanja ili kredibilnog partnera, kako bi uposlili radnike i spriječili dalje finansijske gubitke

Bivši premijer Dritan Abazović je kazao da je “ponosan što su skinuli lance sa kapije Željezare”. No, Željezara je zapravo sada u lancima. U oktobru je dospjela na listu blokiranih kompanija CBCG zbog duga od 110.000 eura. Radnici su otpuštani, proizvodnje nema. Kompanije je otvorena bez biznis plana koji bi dao smjernice kako će kompanija funkcionisati. Željezara sada ne funkciiniše, a za nju je EPCG dala 20 miliona eura uz odobrenje tadašnje Vlade.

Na koncu svega navedenog, EPCG je raspisala Javni poziv za izdavanje u zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji EPCG – Željezara Nikšić u cilju, kako su kazali, valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina.

Kada je riječ o Željezari, u Ministarstvu energetike kojim rukovodi Saša Mujović, za CdM kažu da fokus nove Vlade treba da bude u pravcu pronalaženja optimalnog modela poslovanja ili kredibilnog partnera, kako bi uposlili radnike i spriječili dalje finansijske gubitke.

“Dakle, prioritet mora biti saniranje zatečenog stanja i budućnost preduzeća i zaposlenih. Ovo je jedan u nizu izazova sa kojim smo se susreli i ne očekujemo brza rješenja, već efikasna i održiva”, poručuju iz Mujovićevog resora.

Kako dodaju u odgovoru na pitanja CdM-a, u izvršnoj vlasti i upravljačkim strukturama državnih preduzeća moraju svi da snose odgovornosti za svoje odluke, bilo da su dobre ili loše.

“Eventualno preispitivanje tih odluka neće biti stav jednog resora”, navode u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Osvrćući se na to što je Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, raspisala javni poziv i za davanje u zakup proizvodne kapacitete u kćerki kompaniji EPCG-Željezara Nikšić u cilju, kako su naveli, valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina, iz Mujovićevog resora poručuju da će pratiti taj proces, sa nivoa Vlade, resora energetike u dijelu odluka koje donosi EPCG i sa nivoa resora ekonomije.

“U pronalaženju modela vezano za budućnost Željezare mora se sagledati više aspekata, poseban doprinos očekujemo i od resornog ministarstva zaduženog za industrijski razvoj”, kazali su za CdM u Ministarstvu enegetike i rudarstva.

Radnici EPCG Željezara Nikšić 16. oktobra su se okupili ispred upravne zgrade matične kompanije, Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zbog, kako su tada kazali, teške situacije u Željezari.

Odbor direktora EPCG Željezara Nikšić smijenio je 17. oktobra, izvršnog direktora te firme Đorđija Manojlovića, a za v.d. izvršnog direktora izabrana je pravnica Radojka Jeretin koja inače radi u Željezari, saopštio je nakon sjednice tadašnji predsjednik Željezarinog Borda Maksim Vućinić.

“Jednoglasna odluka Odbora direktora je da se smijeni Manojlović zbog nesprovođenja biznis plana”, rekao je tada Vučinić.

Nedugo zatim, 10. novembra, mediji objavljuju informaciju da je Maksim Vučinić podnio ostavku.

Vučinić se oglasio dan kasnije, rekavši da je podnio ostavku na to mjesto nakon što je na zboru sa radnicima uz prijetnje i fizički napadnut.

Prema podacima iz oktobra, u Željezari je trenutno zaposleno 288 ra

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
17.12.2023-14:02 14:02

aSunce je obasjalo tmurni Onogošt. Spasioci svega, svakoga i svačega su za tričavih 20 000 000€ kupili posrnulu zelezaru i sa njom oko 230 neradnika kojima je već unaprijed isplaćena otpremnina, a koju oni nemaju namjeru vrnuti. Svi dugovi posrnule železare će natovariti svim, od neke blagosti i sreće obamrlim, građanima. Kad su već kupili posnulu nekadanju lepoticu mogli bi i : 1. Preko posrnulog rudnika, onog koji se sad bavi poleprivredom i gajenjem ljekovitog i ukrasnog bilja, iz suśedne države pribaviti 500 krava i isto toliko ovaca, a platit ih neplaćenim a isporučenim uglijevom. 2. Sijeno i mekinje bi… Pročitaj više »