Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mujović: Nećemo ugasiti Termoelektranu u Pljevljima još deset godina

''Termoelektrana u Pljevljima će ostati da radi najmanje sedam-osam do deset godina i to do izgradnje hidroelektrane Kruševo'', rekao je Mujović

Termoelektrana u Pljevljima neće se ugasiti sigurno još deset godina, kazao je večeras u emisiji “Okvir” ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Govoreći o zelenoj tranziciji koju zahtijeva Evropska energetska zajednica, Mujović je kazao da se termoelektrana neće ugasiti za godinu dana.

Mujović je, podsjetimo, na konferenciji za novinare krajem marta poručio da je Vlada spremna da izgradi novi i ozbiljni izvor električne energije, te da su kandidovali dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

“Termoelektrana u Pljevljima će ostati da radi najmanje sedam-osam do deset godina i to do izgradnje hidroelektrane Kruševo. Mi iz Vlade smo sve imali u glavi”, rekao je Mujović.

Poručio je i da hidroelektrana Kruševo “nije sveti gral i nešto što se mora graditi pod svaku cijenu”.

“Ne slažem se da je hidroenergija pase projekat. Vlada je u toku da donese nacionalni i klimatski plan i do sredine ove godine ćemo ga donijeti. Trebamo da definišemo ciljeve od velike važnosti, prije svega kako smanjiti iznose CO2. A plan redukcije CO2 dostići ćemo sa redukcijom plana rada termoelektarne od 15 do 20 odsto. Angažovani su eksperti, pa ćemo vidjeti rezultate. Želim da sve ide po planu”, poručio je Mujović.

Prema njegovim riječima, energetska zajednica ne želi državu u ropstvu.

“A mi želimo da se Crna Gora na neki način obračuna sa svojom termoelektarnom i da Vlada pokaže dobru volju kako bi mogli da radimo na pravi način”, zaključio je Mujović.

Podsjetimo, prije tri godine bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i tadašnji ministar finansija Milojko Spajić saopštili su da se pomenuta Termoelektrana u Pljevljima najvjerovatnije mora ugasiti 2030. godine.

Tada su kazali da je to pritisak Evropske energetske zajednice i da je to pravilo Evropske unije.

„Zelena tranzicija mora se desiti, a Crna Gora će najverovatnije biti obuhvaćena tom tranzicijom 2030. godine. Mi moramo pripremiti određene industrije koje će moći da zaposle radnu snagu i na taj način obezbede jednostavan prelazak iz jednog u drugo područje djelovanja”, poručio je tada Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve