Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Moguće poskupljenje mliječnih proizvoda pomoglo bi crnogorskim stočarima

Da li će do poskupljenja doći, kako objašnjava Mugoša, zavisi od mljekara koji se još nijesu izjasnili o tome, iako im je Ministarstvo poljoprivrede poslalo taj prijedlog

Pasterizovano mlijeko i mliječni proizvodi crnogorskih proizvođača mogli bi naredne godine da poskupe pet odsto, što je dva centa po litru, kazao je Gradskoj televiziji predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, koji je bio zatvoren za javnost, saopšteno je i da će od nove godine vjerovatno biti smanjen i PDV na sireve sa 21 na sedam odsto, kao mjera podrške stočarima, a bilo je i riječi o agrobudžetu.

Poskupljenjem litra mlijeka za dva centa i smanjenjem marži na 17 i po odsto, crnogorski proizvođači bi, pored tri centa koja dobijaju od države za litar obrađenog mlijeka, dobijali još četiri centa. To bi im, kako kažu u Savezu stočara, pomoglo da nadomjeste gubitke i oporave proizvodnju.

“Konzumenti i potrošači neće biti drastično oštećeni, s obzitrom da je sve ostalo poskupilo po 50 odsto, ovo će biti pet odsto. Nama tih pet odsto znači mnogo, tih dva centa nama u principu znači”, kazao je Mugoša.

Da li će do poskupljenja doći, kako objašnjava Mugoša, zavisi od mljekara koji se još nijesu izjasnili o tome, iako im je Ministarstvo poljoprivrede poslalo taj prijedlog.

“Očekujemo da će crnogorske mljekare do sjutra izaći sa svojim stavom o ovom predlogu, odnosno o preporuci ministarstva poljoprivrede koji su imali na osnovu razgovora sa trgovačkim lancima”, dodao je Mugoša.

Država bi iduće godine trebalo da pomogne i prodavce sireva nižom stopom poreza.

“Na svaki kilogram sira koji kupite više od jendog eura ide državi i to je mnogo na cijenu sira od četiri eura, država uzima jedan euro i tu će se smanjiti na sedam odsto što bi bilo dobro. i tu ćemo imati prostora da kao primarni proizvođači dobijemo barem jedan cent”, upozorio je Mugoša.

Poljoprivrednici su ponovo tražili i da budu oslobođeni akciza na pogonsko gorivo, ali za sada, od toga neće biti ništa. Na sastanku je najavljeno i da će se za agrobudžet iduće godine opredijeliti pet miliona eura više, nego ove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve