Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

MKI: Smanjiti akcize, socijalna sigurnost građana da bude na prvom mjestu

MKI upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, kako je navedeno, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu

Ministarstvo finansija (MF) da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, jer vjerujemo da smo, kao država socijalne pravde, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu gradjana, pozvali su iz  Ministarstva kapitalnih investicija.

MKI upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, kako je navedeno, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu.

Iz MKI podjećaju da na to imaju puno pravo, jer je Ministarstvo kapitalnih investicija nadležno za utvrđivanje cijena nafte i naftinih derivata i uređenje tržišta energentima.

“Svjedoci smo da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu. Zato smo, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu”, kazali su iz ministarskog resora Ervina Ibrahimovića.

Stoga, stav Ministarstva finansija kojim se, indirektno, odbija inicijativa MKI, želimo da razumijemo kao profesionalan i vjerujemo da je zauzet nakon što su podrobno analizirani svi aspekti poskupljenja cijena nafte i uticaja eventualnog umanjenja akciza na budžet i fiskalnu stabilnost, ali ih pozivamo da se još jednom razmotri ova inicijativa, jer vjerujemo da smo kao država, koja teži socijalnoj pravdi, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana, kazali su iz MKI.

“Istovremeno nas veoma čudi krajnje neprofesionalan, politički stav iz Ministarstva finansija u vezi sa “inspiracijom” naše inicijative, jer posao zaposlenih u ministarstvima nije da tumače čime su inspirisane inicijative podnesene od strane kolega iz drugih ministarstava, već da ih sa dužnom pažnjom, a ne paušalno, sagledavaju i prema njima se profesionalno određuju, vodeći računa o najboljem interesu građana i države. Kada bismo se, kao kolege iz Ministarstva finansija, bavili politikom mogli bismo pitati da li je upravo glasovima DPS-a izabrana 43. Vlada, pa i ministar finansija, ali ćemo, ipak, ostati profesionalni, a politiku ostaviti političarima”, zaključuju iz MKI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve